03/17/16 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Ученици изготвят плакати как да реагираме при бедствия

 
Фондация „ЕкоОбщност“ отбеляза началото на втория учебен срок с екообразователни занимания в пет училища в Северозападна България. Какво ще направим, ако ни застигне бедствие? Ще чакаме да видим какво ще се случи? Ще викаме неволята? Или ще се подготвим? На тези въпроси търсихме отговор заедно с учениците от ОУ „Христо Ботев“ в Мездра, Първо ОУ „Никола Вапцаров“ и Четвърто ОУ „Г. С. Раковски“ в Берковица.

С младежите разисквахме кои природни явления и защо могат да доведат до възникване на бедствени ситуации и какво е важно да знаем, за да се погрижим за своята и на хората около нас безопасност. В рамките на уроците разгледахме и какво всъщност ни казват често показваните цветови кодове в телевизионната прогноза за времето. Така учениците научиха, че код „жълто“ ни подсказва, че прогнозираните метеорологични явления не са необичайни за сезона, но крият потенциална опасност и трябва да сме внимателни. А код „червено“ означава, че предстоят изключително интензивни явления и има голяма заплаха за живота на хората, възможни са големи щети, спиране на ток, вода, комуникации, запушване на големите пътни артерии.

В организираната работа по групи учениците провериха своите знания и изработиха плакати с напътствия какво да правим и какво да не правим в случай на наводнение, горски пожар, гръмотевични бури и снежни виелици. Създадените с много старание и творчество произведения ще бъдат закачени в училищата, така че да са полезни за всички. Необичайните уроци бяха приети с голям интерес и ентусиазъм и завършиха с предизвикателство към участниците за домашно – да си направят семеен план за реакция при бедствия и си подготвят раница за оцеляване. А късметлиите си тръгнаха и с поощрителни награди.

С учениците от СОУ „Св. Кл. Охридски“ в с. Зверино, общ. Мездра, Първо ОУ „Никола Вапцаров“ и Трето ОУ „Иван Вазов“ в Берковица пък проведохме занятия, посветени на водата. Обсъдихме колко вода има на Синята планета, каква част от нея е достъпна за ползване и какъв е водният отпечатък на всеки човек. За да се убедят в огромните количества от ценния ресурс, необходими за ежедневните ни нужди, учениците сами направиха одит на потреблението на вода в учебните сгради – провериха има ли капещи кранчета и течащи тоалетни казанчета; изчислиха колко вода се ползва от класовете за пиене и миене, както и колко литра са нужни за поддържане на помещенията чисти. Накрая отборите дадоха и своите препоръки, които бяха закачени на видно място, за да приканят всички в училище към по-разумно използване на водата.

Заниманията с младежи на фондация „ЕкоОбщност“ ще продължат и през идните месеци. Те са част от инициатива, насочена към възпитаване на по-отговорно поведение към околната среда и адаптиране към новите условия на живот, следствие от променящия се климат. 
Един от готовите проекто-плакати.
Проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността и активиране на местни власти и общности за реагиране на и адаптация към климатичните промени“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009 – 2014 г. www.ngogrants.bg
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от фондация „ЕкоОбщност“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване