03/17/16 20:39
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева се срещна с федералния президент на Конфедерация Швейцария Йохан Шнайдер Аман по време на официалното посещение на българска парламентарна делегация

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с федералния президент на Конфедерация Швейцария Йохан Шнайдер Аман по време на официалното посещение на българска парламентарна делегация. Швейцарският президент изрази подкрепата на Швейцария за водената от България миграционна политика и поздрави страната ни за стриктното изпълнение на задълженията си като външна граница на Европейския съюз. Цецка Цачева и Йохан Шнайдер Аман споделиха разбирането, че миграционните процеси в Европа са сериозно предизвикателство както за Швейцария, така и за България и само с обединени усилия на всички европейски държави може да се постигне ефективно разрешаване на проблема.
 
Йохан Шнайдер Аман приветства и инициативите на България за налагане на дуалната система на образование, която по думите му ще има ключово значение за конкурентноспособността на страната ни. В тази връзка швейцарският президент отправи официална покана към България да участва в Международния конгрес, посветен на дуалното образование, който ще се проведе в Швейцария от 20 до 22 юни 2016 г.
 
По време на разговора с швейцарския президент Цецка Цачева даде висока оценка на динамичното развитие на добрите и приятелски двустранни отношения между двете страни. Председателят на Народното събрание отбеляза, че България има сериозен интерес за по-нататъшно успешно осъществяване на проектите по Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални различия в разширения Европейски съюз, която се изпълнява на базата на подписаното на 7 септември 2010 г. в Берн Рамково споразумение между правителствата на България и Швейцария. До момента по линия на тази програма на България са отпуснати 76 млн. швейцарски франка. Разчитаме на активната подкрепа на Швейцария за приемането на страната ни в Шенген, отбеляза Цецка Цачева.
 
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на официално посещение в Конфедерация Швейцария по покана на председателя на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер. В състава на делегацията са заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, председателят на Групата за приятелство България – Швейцария Силвия Хубенова и народните представители Таско Ерменков и Димитър Шишков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване