03/18/16 14:35
(http://pik.bg)

БАН получи голямо дарение за изследвания в областта на тракологията

БАН получи голямо дарение за изследвания в областта на тракологията

Дарителството е заложена традиция още от създаването на Българската академия на науките и в дългогодишната си история родолюбиви българи са подкрепяли научната дейност и създаването на стандарти в науката у нас.

Това каза председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, който днес прие дарение от Петър Манджуков в размер на 400 хиляди лева за подкрепа на научни дейности в областта на тракологията.
Дарението беше прието с благодарност от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който връчи на Петър Манджуков Отличителния знак на Председателя, Диплом и Свидетелство за дарение. Акад. Воденичаров отбеляза, че дарителството е заложена традиция още от създаването на Академията и в дългогодишната си история родолюбиви българи са подкрепяли научната дейност и създаването на стандарти в науката в България. Председателят на БАН изрази увереност, че научните изследвания, свързани с произхода на българите и връзката ни с траките, ще допринесат за събиране на научни доказателства за древната и богата култура на нашия народ и ще укрепи националното ни самочувствие и идентичност.

Петър Манджуков беше изненадан приятно от възможността да направи дарението си сред уважавани български учени и изявени траколози и пожела успех на проекта „Траките“. Дарителят сподели желанието си чрез това дарение да предизвика и други заможни българи да откликнат с помощ за решаване на важни задачи за обществото и пожела на учените от БАН здраве, да реализират огромния си научен потенциал, творческа хармония и максимални научни резултати.

От БАН информират, че проектът „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“ беше представен от чл.-кор. Светлана Куюмджиева. Това е първият общоакадемичен проект, който обединява 20 института и 5 лаборатории на БАН, с участие и на университети и научни центрове от Канада, Италия, Германия, Япония и Швейцария. За първи път тракийското наследство ще се изследва цялостно и комплексно. Фокусът се поставя върху установяването на приемственост в генофонда, произхода на траките, ДНК-анализи с използването на най-модерни методи и средства, показване богатството и изяществото на запазеното тракийско културно наследство, генетични, ботанически, езиковедски, астрономически и акустични изследвания. Научните изследвания по проекта ще позволят да се извърши качествен скок в знанията ни не само за траките, но и за генезиса на българския етнос, които ще обогатят не само българската, но и световната култура.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване