03/18/16 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Бивш германски троен агент беше осъден на осем години затвор за измяна

 Бивш агент на германското разузнаване, продавал секретна информация на ЦРУ и класифицирани документи на Русия, беше осъден на осем години затвор, съобщи днес съдът в Мюнхен, цитиран от ДПА.

Прокурорите искаха за 32-годишния мъж 10 годишна присъда по обвинение в държавна измяна и разкриване на държавни тайни, но съдът постанови, че престъплението му не представлява измяна.

Мъжът, който работел за германската служба за външно разузнаване Бе Ен Де (BND), признал, че между 2008 и 2014 г. е продал на ЦРУ над 200 секретни документа за 80 000 евро. Той признал също, че е изпратил по имейл три секретни документа на руското разузнаване. Съдът не уточнява дали за това му е било платено.

Осъденият заяви, че е извършил престъпленията от отегчение и неудовлетвореност от работата си.

Сред документите, предадени на ЦРУ, има списък на агенти на германското разузнаване, действащи зад граница, които фигурират в него както с имената, така и с шпионските си псевдоними. Съдът сметна, че това е застрашило живота на агентите.

Спазвайки германските закони за защитата на личните данни, ДПА съобщава само, че бившият агент се казва Маркус Р. Франс прес обаче се позовава на германски медии, в които той е назован и с фамилията си - Маркус Райхел.

Арестът му на 2 юли 2014 г. предизвика недоволство в Германия, разгневена от разкритията, че мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от американските тайни служби. Малко по-късно Берлин изгони резидента на ЦРУ в Германия, припомня АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване