03/18/16 06:55
(http://www.klassa.bg/)

Бионичен пластир лекува сърдечни заболявания

  Пластир за сърце - инженерна иновация на екип от Университета в Тел Авив, Израел, може да промени сърдечните изследвания, пише EurekAlert. Бионичният кардиопластир съчетава органични и електронни части. Всъщност качествата му надминават тези на човешката тъкан. Пластирът се свива и разширява като сърдечна тъкан, но се саморегулира като машина.
Изобретението е дело на проф. Тал Двир и докторантът Рон Фейнер. Проучването им е публикувано в журнала Nature Materials. “В този сърдечен пластир сме интегрирали електроника и жива тъкан,” казва проф. Двир. “Звучи като научна фантастика, но е реалност и очакванията ни са, че ще тласне напред сърдечните изследвания. До момента бяхме в състояние да произведем само органична сърдечна тъкан със смесени резултати. Сега направихме жизнена бионична тъкан, която осигурява правилното функциониране на сърдечната тъкан.” Новият бионичен пластир не само може да замести органична тъкан, но и се грижи за нормалното й функциониране чрез дистанционно наблюдение.
Пластирът на проф. Двир и екипа му съдържа електронни компоненти, които следят функцията на тъканта и осигуряват нужната електрическа стимулация. Наред с това са интегрирани електроактивни полимери, които при задействане отделят медикаменти. Една от следващите цели на проф. Двир е да проучи възможността за прилагане на технологията към мозъка и гръбначния стълб за лекуване на неврологични състояния.
“Това е пробив,” изтъква ученият. “Но не бих предложил да консумирате вредна храна или да спрете физическите упражнения. Внедряването на технологията в практиката ще отнеме време. Междувременно здравословният начин на живот продължава да е най-добрият начин за поддържане на здраво сърце.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване