03/18/16 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Кери: Ислямистите извършват геноцид

 Ислямска държава” извършва геноцид срещу християни, язиди и шиити в Сирия и в Ирак, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс. Дипломатът обвини джихадистите във военни престъпления и етническо прочистване на териториите под техен контрол.

Като пример за жестокостите на “Даеш” Кери посочи масовите екзекуции на християни в Мосул и други места заради вярата им. Той добави, че групировката е превърнала в сексробини жени и момичета християнки. САЩ ще направят всичко възможно

терористите

да понесат

отговорност

за действията си. Кери призна, че Вашингтон и съюзниците не са могли да документират напълно престъпленията на “Даеш”.

Същевременно сирийските кюрди обявиха създаването на федерален район на територия, която е под техен контрол в Северна Сирия, съобщи Ройтерс. Гласуването за одобряване на федерацията, която ще обедини 3 кюрдски автономни области, било проведено на конференция в град Рмейлан. Във федерацията влизат и тюркмени, асирийци, черкези, арменци, живеещи в североизточните райони на Сирия. Дамаск реагира остро на действията на кюрдите и обяви, че те нямат законово и политическо основание. Турция също се противопостави на създаването на нови структури в Сирия. Анкара обяви, че не може да се предприемат едностранни стъпки на базата на етническа принадлежност. Владимир Путин каза, че

Русия може да

се върне в Сирия

за часове,

съобщи ТАСС. На церемония в Кремъл, където награди военните, взели участие в мисии в Сирия, руският президент каза, че ако е необходимо, Москва ще продължи ударите по екстремистки групировки. Той допълни, че Русия е похарчила над 33 млрд. рубли (464 млн. долара) за военната кампания в Сирия. Разходите били оправдани и необходими. 

Владимир Путин дава знаме на ген. Виктор Бондарев на церемония в Кремъл.

 

Русия ще завърши изтеглянето на основния си военен контингент от Сирия до два-три дни, обяви главнокомандващият въздушно-космическите сили на Русия Виктор Бондарев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване