03/18/16 06:47
(http://www.klassa.bg/)

Подтискането на травматични спомени може да предизвика амнезия, предполага проучване

 Подтискането на болезнени спомени може да блокира формирането на нови спомени, предполага изследване, цитирано от The Guardian. Проучването може да помогне да се обясни защо страдащите от посттравматично стресово разстройство и други психични състояния често се затрудняват да запомнят събития.
В публикация в журнала Nature Communications учени описват как опитите да се забравят минали инциденти могат да създадат “виртуална рана” в мозъка, която хвърля “сянка на амнезия” върху формирането на нови спомени. “Ако искаме да спрем съживяването на травма, всичко, което сме преживели в периода на подтискане също бива погълнато от тази черна дупка,” обяснява д-р Джъстин Хълберт, един от авторите.
Явлението е привлякло вниманието на изследователите по време на лекция, когато студентка е разказала за пристъпите си на амнезия, след като е станала свидетел на масовото убийство в училище в Кулумбайн през 1999 година. След връщането си в клас, ученичката е установила, че не може да си спомни нищо от уроците, на които е присъствала. Изследователите са предположили, че това се държи на механизъм, при който забравянето на нежелани спомени е свързано с намаляване на ефективността на паметта за кратки периоди от време. Екипът е тествал тезата си върху 391 здрави доброволци. Изводите от проучването подкрепят използваните в момента методи за терапия на посттравматично стресово разстройство, при които подтискането на болезнени спомени не се препоръчва.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване