03/18/16 20:57
(http://www.klassa.bg/)

Русия и Китай са готови да ударят САЩ в Космоса

 В Пентагона се опасяват, че Русия и Китай могат да извадят от строя ключови военни и разузнавателни американски спътници при бъдещи конфликти в космоса, пише Washington Free Beacon.
„Противниците развиват кинетични и кибернетични въоръжения, оръжия с насочена енергия, способни да възпрепятстват достъп, да нарушат работата и да унищожат нашите мощности в космоса” – заявил шефът на Космическото командване на САЩ генералът от ВВС Джон Хайтън на заседание на подкомитета по стратегическите въоръжения при Палатата на представителите на САЩ.

Според генерала, спътниците от американската система за навигация GPS остават уязвими пред потенциалните опоненти в космоса – те могат да бъдат заглушени, а също така да се пробие програмното им осигуряване. Работата на GPS пряко влияе на използването на американските високоточни оръжия – за тяхното насочване се използват сигнали от спътници.

Хайтън разказал и за задачите, които стоят пред новия обединен команден център на военното разузнаване – там ще следят за изстреляни противоспътникови ракети, орбитални „роботи-убийци” и за наземни лазери за ослепяване не спътници.

Русия възприемала зависимостта на САЩ от космически средства като уязвимост, от която може да се възползва, и целенасочено се опитва да укрепи своя противокосмически потенциал. Свои противокосмически и противоспътникови технологии тествал и Китай.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване