03/18/16 20:00
(http://pik.bg)

Става страшно! Бъчварова призна: Има потенциална опасност от бежански поток към България

Става страшно! Бъчварова призна: Има потенциална опасност от бежански поток към България

"Има потенциален риск от бежански поток към България, но засега няма реална заплаха и увеличен натиск". Това каза министър Румяна Бъчварова. 

Тя наблюдава съвместното учение на МВР и МО на българо-македонската граница днес.

„Границата между България и Гърция е вътрешна за ЕС, затова организираме нашите действия с оглед на този факт. Възможността да се засили бежанският натиск обсъждахме и в Брюксел. Колегите проявиха разбиране и ще ни помогнат като следят ситуацията. Обсъждаме всеки потенциален риск, в непрекъснат контакт сме с Гърция и обменяме информация”. Така министър Бъчварова отговори на въпроса защо провежда учение на македонската граница, вместо на гръцката, откъдето е много по-вероятно да преминат мигрантите. За подобна възможност през последните дни алармираха не само европейските институции, но и водещите световни медии като Дойче Веле, А Ер Де и др. 

Според Бъчварова има потенциална опасност, но към момента няма реална заплаха и увеличение на бежански натиск от Гърция. Предстои и разработване на конкретен план за учение в района на ГКПП „Илинден-Ексохи” край Гоце Делчев.

"Днес показахме, че не само армията и полицията са в бойна готовност, но и министрите сме в бойна готовност. Само за часове организирахме съвместното учение", каза министър Николай Ненчев.

Днес на Златарево служители от ГД "Гранична полиция", Дирекция “Жандармерия“ – ГДНП и военнослужещи от Сухопътни войски участват в продължението на учение "Граница 2016" за охрана и контрол по границата ни с Република Македония. Целта на тренировъчната ситуация е координираност на силите и средствата, поддържане на готовността за реакция в условията на евентуален засилен миграционен натиск и за противодействие на нелегалния трафик на мигранти. 

Високопроходими автомобили, вертолет, мобилна система за проверка на документи, термовизионна система и служебни кучета на Гранична полиция участваха в разиграването на ситуация с наплив на мигранти.

В рамките на учението бе извършена проверка на документи с мобилна система, проверка от съвместни патрули, от автопатрули и пеши обходи със служебни кучета, наблюдение с термовизионна мобилна система.

Министрите Ненчев и Бъчварова пристигнаха с хеликоптер „Кугър”, самото учение трая 15-на минути, група бежанци нахлу от Македония, посрещнати бяха от граничар с куче, после пристигна жандармерия с щитове, по които блъскаха бежанците. При сблъсъка имаше една ранена жена и един арестуван. Бежанците, които викаха „гладни” сме и „Европа”, бяха отблъснати, но хвърлиха няколко бутилки с вода по войниците.

След това българските и македонски министри облетяха за 20-на минути първо над гръцката, а след това и македонската граница. При полета бе констатирано, че граничният район над планините Беласица и Огражден не е лесен за евентуално преминаване на мигранти, но не е и невъзможен за преодоляване. Учението завърши със среща между нашите и македонски министри в зала на граничния пункт. 

Учението бе наблюдавано и от македонските министри на МВР и МО Оливер Спасовски и Зоран Йолевски.

"Този контакт бе в резултат на срещата на премиера Борисов с македонския президент Георге Иванов в Брюксел. Няколко часа по-късно вече срещата е факт", каза Бъчварова.

В понеделник България ще изпрати хуманитарна помощ за бежанския лагер край Табановце.

"Уверихме македонските колеги, че присъствието на армията ни по границата е само и единствено с цел да се окаже помощ на полицията по опазване от евентуален бежански поток и никакви други действия няма да извършваме", каза министър Ненчев.

Македонският му колега Йолевски допълни, че решаването на кризата не може да стане само на Балканите, а там, където хората напускат домовете си.

"Има потенциален риск от бежански поток към България, но засега няма реална заплаха и увеличен натиск", каза Румяна Бъчварова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване