03/18/16 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Учени сгъват оригами от “вълшебни” листове с дебелина един атом

 Едно древно изкуство току що премина през екстремnо модерна интерпретация, пише New Scientist. Изследователи вече са в състояние да сгъват оригами форми от графен - листове от въглерод с дебелина един атом. Техниката би могла да се използва за създаване на триизмерни структури, като нанороботи и гъвкави електронни вериги.
Графенът е пласт от свързани един с друг въглеродни атоми. Материалът е наричан “вълшебен”, заради изключителната си здравина и качествата си на мощен електрически проводник. Учени са използвали оригами - древното японско изкуство за сгъване на хартия, за да прегъват графен в различни форми. Миналата година екип в Китай създаде самосгъващ се оригами робот от множество пластове от графенов оксид. Досега обаче никой не беше успял да направи оригами от само един слой графен, казва Итаи Коен от Университета Итака в щата Ню Йорк. “Правилата за сгъване са един и същи както при микро-, така и при макромащаб,” отбелязва ученият и добавя, че сгъването на няколко атома е по-трудно, заради размера и деликатността им.
Екипът на Коен е покрил единичен слой от графен с единичен слой от стъкло от силициев диоксид с дебелина половин нанометър. Учените са открили, че молекулите на стъклото реагират различно от свързаните въглеродни атоми при затопляне, електрически заряд или при потапяне в течности с различна киселинност. Изследователите са предвидили как, при тези въздействия, графеновият лист ще се разширява или свива, за да формира сгъвка. Екипът се надява в бъдеще да успее да добави други компоненти като злато, полупроводници и изолатори. Това ще даде възможност за създаване на двуизмерни вериги, които да се сгъват в желана форма чрез оригами техники.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване