03/19/16 17:26
(http://www.klassa.bg/)

NASA ще изгори безпилотен модул, за да изследва пожарите в Космоса

 Националната космическа агенция на САЩ (NASA) съобщи, че инженерите ѝ са разработили експериментален полет, за да тестват ефекта на голям пожар в Космоса, пише Tech Times. Агенцията ще предизвика пожар в самоуправляващ се космически апарат.
Малко се знае все още за поведението на огъня в Космоса, затова учените от NASA ще проведат три опита. Единият от тях ще стартира на 22 март. “Целта на NASA е да намали рисковете при дълги изследователски мисии, а пожар на борда на космически кораб е едно от най-големите опасения както на Агенцията, така и на международната научна общност,” казва Джейсън Кръсан. 
Познанието за разпространението и поведението на пожари при нулева гравитация е важно за безопасността на астронавти, които живеят и работят в Космоса. NASA проведе серия от експерименти в Международната космическа станция (МКС), но в ограничено пространство. Изследователите се нуждаят от простора на открития Космос и това ще се случи по време на проекта Saffire, състоящ се от поредица от опити, които ще бъдат извършени по време на три полета. 
Първият експеримент ще се реализира, след като карго модулът Cygnus разтовари запаси на МКС. Резултатите от опита ще покажат каква степен на пожароустойчивост трябва да има свръхтънкият материал, използван в космическите апарати и в облеклото на астронавтите. NASA би искала да събере информация и с оглед на разработване на по-ефективни системи за засичане и потушаване на пожар в космически кораби. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване