03/19/16 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: ДСБ бяга от отговорност

 „Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта на различни позиции. Проблемът е, че не искат да носят отговорност за тях“. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където втори ден се водят тежки разговори за мерки срещу мигрантската криза. Той подчерта, че никой няма да бъде принуден да си отиде заради това, че е симпатизант на една партия. „Това е все едно да си от „Левски“ или от ЦСКА или „Лудогорец“ и поради това да не ти дават възможност да реализираш професионалните си качества" сравни Борисов. В същото време обаче подчерта, че не е честно когато имаш хора във властта, да не искаш да носиш отговорност за тях, а друг да го прави вместо теб. "Ако не искат, казват – не носим отговорност и ние си носим за всичко самички“, коментира Борисов.

Премиерът посочи, че би призовал ДСБ и ГЕРБ да спрат да улесняват дотолкова опозицията и да изпращат сигнали за нестабилност, защото това на никого не помагало.

Според Борисов костовистите реално са във властта, въпреки заявките за опозиция. „Те са в управлението, те самите декларираха на конференцията си, че са неразривна част от РБ и няма да излизат от него. А до ден днешен аз съм подписал коалиционно споразумение с РБ“, подчерта премиерът. Във връзка с изказването на Атанас Атанасов от ДСБ, че изявлението на ГЕРБ било театър Борисов отсече: „Не искам да влизам повече в полемика с хора, които не са на нивото ми. Има си депутати, там да се разправят по цял ден“.

В Брюксел Борисов коментира и мониторинговия механизъм на ЕК във връзка със скорошната инициатива на евродепутати за отпадането му, защото вече се ползвал повече за вътрешнополитически цели. „Той трябва да бъде използван действително, за да се реформира съдебната система от А до Я“, обясни премиерът. Той припомни изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че негова лична цел е в рамките на този мандат на комисията мониторингът за България и Румъния да отпадне. „Във връзка с това съм разпоредил на ЕК да й се представи ясен план какво правим в правосъдието и вътрешния ред“, обясни Борисов. В документа щели да се опишат точни срокове за законодателни инициативи и други мерки. „И съответно през това време ДАНС, ГДБОП, МВР, всичките служби трябва ежедневно да правят операции и да покажат на българите и на Европа, че се борим реално с престъпността и корупцията“, посочи Борисов. По думите му тогава вече след година и половина-две след изпълнени критерии страната ни можела да поиска отпадане на мониторинга.

Като положителен пример за ясни действия премиерът посочи вчерашното решение на комисията за отнемане на престъпно имане срещу ексбанкера Цветан Василев. „Това, което направи комисията за конфискация, в цяла Европа не е правено такова нещо – за над 2,4 млрд. лв. имущество. Това е добро, защото тези пари ще се върнат в банката“, подчерта Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване