03/19/16 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Джани Питела: Наказания за държавите, които не приемат бежанци

 Механизмът на докладите за България и Румъния постигна целите си и трябва да го премахнем , казва председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента

- Г-н Питела, групата на социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепя ли сделката между ЕС и Турция за бежанците и обвързването на този проблем с присъединяването на Турция?

- Присъединяването към ЕС не може да е просто награда за Турция заради помощта ѝ да се справим с миграционната криза. Последните случки в Турция, свързани с нарушаване на медийната свобода, са изключително тревожни и трябва да бъдат ясно разкритикувани. Ние казваме “да” на сделка с Турция, но тя трябва да е съобразена със спазването на човешките права в страната. Не можем да одобрим сделка на всяка цена.

Спазването на

основните

човешки права

като свободата на

пресата и правата

на малцинствата не подлежат на преговаряне и ние няма да ги продадем срещу целта да постигнем споразумение с Турция.

ЕС се нуждае от съдействието на Турция за разрешаване на бежанската криза, но трябва да подчертаем, че присъединителният процес и овладяването на мигрантската вълна са две отделни теми. Преговорите за присъединяване не могат да служат като средство за плащане в една търговска сделка на ЕС и Турция за бежанската криза.

- Никой от европейските лидери, които преговаряха с Турция на извънредния съвет, дори и не спомена демокрацията там като задължително условие, за да може въобще да започнат преговори за членство. Можем ли все пак да се надяваме, че Турция няма да бъде приета в ЕС с подобен авторитарен режим, какъвто има в момента?

- Отварянето на преговорните глави не е подписване на празен чек за правителството в Турция. Напротив, турските власти сега трябва да покажат готовност за реформи и промяна. Наистина е спешно да видим, че в Турция се гарантира върховенството на закона. Социалистите и демократите подкрепяме отварянето на нови преговорни глави, особено глава 23, която е за правосъдието и основните права, и глава 24 за правосъдие, свободи и сигурност. Това е начин да промотираме едни истински и ефективни реформи в Турция, които да са основани на ценностите на ЕС и стандартите ни. Още повече, ние вярваме, че чрез преговорния процес ще обвържем Турция към спазването на тези ценности и принципи на съюза, които се основават на достиженията на европейското право и копенхагенските критерии.

- Смятате ли, че постигнатото споразумение наистина ще прекъсне постоянно нарастващата вълна от мигранти от Турция към страните от ЕС?

- Споразумението е част от разрешаването на проблема, но не е крайното му решение. Главната повратна точка в разрешаването на бежанската криза е постигането на мирно споразумение в Сирия и окончателно поражение на “Ислямска държава”. Само изпълнението на тези две условия би позволило на хората да се завърнат в родните си градове и ще спре бежанския поток. Все пак трябва

да сме наясно,

че бежанската

криза ще

продължи

с години

Бягащите по политически и икономически причини от страните си, както и климатичните бежанци винаги ще рискуват своя живот в търсене на по-добро бъдеще в Европа. Вече го изпитахме в последните години с бягащите от Либия. Това още повече засилва нуждата Европа да има скоро обща политика за убежището и дори още по-цялостна върху миграцията. Това е основното глобално предизвикателство на следващите десетилетия и ние трябва да сме готови да го посрещнем.

- Нека приемем, че споразумението с Турция проработи, включително и в частта “един върнат, един взет”. Какво обаче ще правим с огромното количество бежанци, което вече имаме в Гърция?

- Ако трябва да сме честни, тук Европейската комисия предложи решение. Защо обаче то не работи и не се изпълнява, кой го проваля? Кой не може да посрещне изискванията на общото решение? Страните членки. Ние разполагаме със системата за релокация на мигрантите. И трябва да осигурим прилагането ѝ от абсолютно всички страни членки.

- Квотите за разселване на мигрантите, които предложи ЕК, очевидно не работят. Бихте ли могли да посочите какви трябва да са следващите стъпки в приемането на тези мигранти, като тежестта бъде справедливо поделена между страните членки?

- Европа е преди всичко общност от ценности и принципи. И за да спасим Европа от популистките антиимигрантски и антиевропейски движения, ние не можем да отстъпим от тези наши ценности. Към всяка от страните членки на ЕС, която не изпълнява приетите решения за прием на бежанци и релокацията им, трябва да бъдат започнати наказателни процедури. Шенген трябва да бъде защитен. Европа не може да е безмилостна към членките си единствено когато говорим за спазване на финансовата дисциплина, а в същото време да е изключително безгрижна и неглижираща спрямо нарушаването на основните принципи на съюза и солидарността.

- Досегашният балкански маршрут от Гърция през Македония и Сърбия към Австрия е вече затворен. Това не носи ли опасност от насочване на вълната към нови граници - България, Италия, Румъния?

- Стените никога няма да успеят да спрат хора, които са заплашени от смърт, насилие или мизерия. И издигането на стени не е решение. Енергията на живота винаги ще успее да преодолее границите. В резултат на една

глупава и

късогледа

заблуда, че

можем да решим

мигрантската

криза, като

издигаме стени, затваряме граници, поставяме ограничения, дискриминираме на база религия и дори изграждаме мини-Шенген, ние поставяме Европа пред риска да се срине. Нека започнем да наказваме държавите, които не съдействат на общата политика, и да награждаваме тези, които я изпълняват.

Европа трябва

да е истинско

семейство, а не

меню ала карт,

от което можеш

да избереш само

тези ястия, които

ти харесват

- Българските евродепутати от почти всички партии започнаха инициатива за отмяна на механизма за проверка и сътрудничество за България и Румъния. Мислите ли специално за България, че страната може да се справи сама или тя все още се нуждае от европейските съвети в реформата на правосъдната система и борбата с корупцията?

- Социалистите и демократите в ЕП приветстваме изявлението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че се стреми да отпадне механизмът за България и Румъния до края на мандата на тази комисия. Споделяме мнението, че досега този механизъм е постигнал целите си и трябва да го премахнем. За нас ефективното прилагане на реформите, което да е фокусирано върху устойчиви резултати и ясно проследими критерии, е основното, за да сме сигурни, че гражданите на тези две страни се ползват напълно от придобивките и възможностите на европейското членство. Ние призоваваме членовете на Европейския съвет да отчетат позитивните резултати, които са постигнали България и Румъния в препоръчаните им реформи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване