03/19/16 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Изумен съм от опитите на политици да съсипят хиляди работни места

 “Булгартабак” не участва в схеми на контрабанда. Очаквам да видя с нетърпение икономическата програма на Радан Кънев, която решава проблемите с тютюна

 

 

 

- Г-н Чолаков, защо “Булгартабак” реши да спре износа за държави от Близкия изток?

- Решението да спрем износа на продукцията на “Булгартабак” не беше лесно, тъй като това са традиционни за нас пазари, на които дружеството оперира от 70-те години на миналия век.

През последните 3-4 години ние успяхме дори да увеличим с 50% обемите, които се реализират в този регион, тъй като нашите продукти са с високо качество и на добри цени.

Проблемът, който възникна, е свързан с нестабилната геополитическа среда и недоброжелателната медийна атака, която освен към нас, беше насочена и към нашите дистрибутори и те намалиха драстично своите поръчки. Това са чувствителни пазари, на които има много предлагане и много алтернативи. Има и

много чужди

компании, които

имат нескрит

интерес да

разширят своето

присъствие и

продажби

и не биха пропуснали каквито и да са възможности.

- Нима сте се уплашили от публикации, които ви замесват в контрабанда, но без да посочват доказателства?

- Разбира се, че няма никакви доказателства и не е възможно да има, защото “Булгартабак” не участва в такъв тип схеми.

“Булгартабак” е

осъществявал

износа си в

съответствие с

всички

изисквания на

митническото

и търговското

законодателство,

което се доказва и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години.

“Булгартабак” не е променял дистрибуторите си в Близкия изток, които оперират в региона над 10 години - т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост.

- Всъщност, как става реализацията на вашите продукти на тези пазари?

- На тези пазари продажбите се осъществяват чрез местни дистрибутори, а отговорността за продукцията се прехвърля след натоварването и от фабриките, както и целия транспорт, застраховки и т.н. са изцяло за сметка на купувача.

-Можете ли да влияете на продажбите извън вашите официални дистрибутори?

- Ние нямаме възможност за никакъв контрол, тъй като средата в тази част на света е изклютелно деликатна с оглед на военните действия, например в региона на Ирак.

Също така това са много отдалечени райони, а ние не сме толкова голяма компания, за да поддържаме големи търговски структури както например в България.

- Има ли и други компании, които продават на тези пазари?

- Компаниите, които продават в този регион, са десетки, а може би и стотици. Всички познати в България компании оперират и в тази част на света. И тук идва големият проблем. Знаете, че в условията на интензивна конкуренция и при условия на предлагане, надхвърлящо търсенето поради драстично спадналите доходи заради войната и ниските цени на петрола, много чужди компании искат да завладеят нови пазарни дялове. Това е естествен процес.

За мен това е и едно от логичните обяснения за яростната кампания, която се води срещу “Булгартабак”, а именно изтласкването ни и завладяването на нашите пазарни позиции.

За съжаление ние констатираме, че и български политици, които

вместо да се

грижат за

отварянето на

нови работни

места в

България, се

постараха много

да ни навредят

и да дадат възможност нашите дългодишни пазари да бъдат завзети от наши конкуренти. Дали го правят целенасочено или поради невежество не мога да преценя в момента. Но сценарият, който се развива и сега, много наподобява времето, когато много жизненоспособни български компании загубиха своите международни пазари, и вече не се сещаме за тях - като “Балканкар”, авиокомпания “Балкан” и много други.

-Какво се случва с другите маки цигари на пазарите в Близкия Изток, има ли контрабанда?

-Тъй като нямам преки наблюдения в региона, не мога да твърдя подобно нещо. Но е факт, че в Европа, включително и в България, се продават контрабандни цигари на производители от различни точки по света.

- Как ще се отрази на приходите в бюджета решението ви да се оттеглите от тези пазари?

- При всички случаи

ще се отрази на

бюджета, защото

нашите приходи

ще намалеят

драстично

Респективно служителите, които ще бъдат съкратени, ще отидат на трудовата борса за определен период от време. Държавата ще се лиши и от експортни постъпления, които подпомагат търговския баланс на страната. Не знам държава по света, която да не се опитва да увеличава износа за сметка на вноса.

- Какво ще се случи с тютюнопроизводителите, след като спрете да изкупувате тяхната продукция?

- Съвсем логично, след като нашето производство намалее, ние няма да бъдем в състояние да купуваме български тютюни както преди. А в нашите блендове делът на българските тютюни е значителен.

Именно затова съм изумен от яростните атаки на политици като г-н Радан Кънев спрямо “Булгартабак”. Те целенасочено или поради невежество са готови да съсипят много работни места и да лишат хиляди български семейства от техните доходи, преследвайки някакви теснопартийни интереси.

В същото време с лекота заявява, че ще направи икономически модел за възстановяване на тютюневата идустрия в България. Доколкото знам той е юрист и

през цялата си

трудова кариера

едва ли е разкрил

повече от 2-3

работни места

Не сме забелязали и да е участвал в нито една дискусия, свързана със Закона за тютюна и тютюневите изделия, нито пък да е участвал и в множеството посещения, които правителството направи в последните години в Китай, а преди 2 седмици и в Иран, търсейки възможности за продажби на български тютюни.

Но с нетърпение очаквам да видя икономическата програма на г-н Кънев и как тя ще реши този проблем.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване