03/19/16 07:30
(http://www.klassa.bg/)

„Калинки“ на Радан назначават шофьори на шефски заплати

 

Стоил Яков на спешна спявка при ДСБ в парламента

Протежетата на лидера на ДСБ Радан Кънев във властта кадруват, обграждайки се със свои хора надолу в йерархията, които назначават на шефски заплати, макар да се водят на ниско квалифицирани позиции. Така например спуснатият от Кънев на председателския пост в Съвета на директорите на военния завод „Терем“ Стоил Яков, който е и шеф на предизборния щаб на ДСБ, си е назначил шофьор срещу 1250 лв. месечно възнаграждение. В същото време шефската заплата в борда на предприятието е едва с 30 лв. по-висока. Поне на хартия. Това стана ясно от изказване на депутата от ГЕРБ Валентин Радев, ден след като от партията на Бойко Борисов настояха премиерът да разкара от ключовите постове в управлението уредените от наследника на Иван Костов връзкари. Реакцията на парламентарната група на ГЕРБ бе провокирана от шизофренното поведение на Кънев, който се самоопределя като опозиционер, а в същото време „калинките“ на бутиковата партия на Командира продължават да са на държавна хранилка.

Чашата преля. РБ говорят едно, а правят друго.

Поставили са си цел да има честност и почтеност при харченето на парите за най-бедните, говорят, че ще прекратяват партийните назначения, а сега в „Терем” има 5-и директор, който не е професионалист. Скандално е, че има назначаване и на шофьор на заплата с 1250 лв. на въпросния директор, а един войник взима наполовина от тази сума, каза пред bTV по адрес на Яков Валентин Радев, който бе категоричен, че тъмносините сами трябва да освободят заеманите от тях в управлението места. Той подчерта, че е запознат със ситуацията в отбраната, но разбрал от колегите си, че и в други ресори „трудоустрояването” на ДСБ върви с подобни темпове.

Настоящият депутат и бивш зам.-министър на отбраната отново обърна внимание и на сключения от „Терем“ договор за правна помощ с кантората на Кънев - "Николова, Кънев, Калинов", за който от ГЕРБ поискаха проверка от прокуратурата. Вече стана ясно, че в „Терем“ е разиграна схемата „Кумовете“.

Като юридически консултант там е назначен кумът на Кънев

Васил Танков, който по думите на Радев прибира по 2600 лв. на месец.

В същото време самият Яков, който пристигна на спявка в стаята на РБ в парламента, призна за договора с Танков, както и че е функционер на ДСБ. Той опита да оправдае назначението в предприятието, което е под шапката на оглавяваното от реформатора Николай Ненчев военно министерство, с версията, че титулярят е в отпуск по майчинство, а заместничката на юристката била бременна. Не съм толкова близък на Радан Кънев, че да знам кой му е кум и кой му е сват, оправда се Яков. Той пробва да замаже и гафа с шофьора с апетитната заплата, като отсече, че не разполага с личен такъв, а въпросният човек се водел сътрудник, който вършел всичко, с което бъде натоварен.

Междувременно вицепремиерът и лидер на друга партия от РБ - ДБГ Меглена Кунева заяви, че е наложително ръководството на ДСБ да каже ясно остава ли партията в управлението или е в опозиция. Да си и в опозиция, и в управление е крайно нелогична ситуация. Мисля, че тя затруднява всички. Най-важното е да се определят, защото няма такава форма на управление, в която хем да си в опозиция, хем да си на власт, категорична бе Кунева.

Вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова пък прогнозира, че реалното излизане на ДСБ от властта

няма да доведе до предсрочни избори

Разговарях с премиера Борисов по телефона и той заяви, че ще дойде при нас другата седмица. Г-н Борисов трябва да се освободи от ръководните постове в държавата от хората, назначени от Радан Кънев. Тези хора са назначени по високите етажи на властта, те не са обикновени работници и всички те се възползват от облагите на властта. Като коалиция, като управление ние носим отговорността за това управление и за действията на коалиционните си партньори, подчерта от своя страна пред Нова ТВ зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, която обяви, че в ГЕРБ са пристигнали сигнали от служители на „Терем“, че дружеството бива източвано, а парите отиват в черната каса на ДСБ под надзора на Кънев. От думите на Караянчева стана ясно, че декларацията на ГЕРБ от четвъртък, в която с колегите й настояха Борисов да се отърве от костовистите във властта, е провокирана от недоволството на членската маса на партията срещу злословието на ДСБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване