03/19/16 07:41
(http://www.klassa.bg/)

Разжалват китайския боб, смалят надписа „смилянски”

 Китайският боб скоро ще бъде разжалван. Вносителят няма да може да ни го пробутва като смилянски само, защото е пакетират у нас. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, разработена съвместно от Министерството на здравеопазването и Агенцията по храните.
Като нашенски, обозначени с надписа „произведено от български суровини” фирмите ще могат да търгуват само тези от храните, в които поне 75 % суровините и добавките в тях са отгледани на наша територия и цялото им производство е осъществено у нас. Ако опаковката е много малка и надписът за произхода на стоката не може да бъде отпечатен четливо, производителят може да слага и само щемпел с картата на България.
Сега се заобикаля закона, всеки може да продава внесена от чужди страни стока като наша. Затова, целта на наредбата е да защити българската марка и качество, коментира за „Монитор” заместник-здравният министър д-р Адам Персенски.
Заведенията за бързо хранене, които се афишират, че хранят с нашенски гозби, също ще трябва да поставят четлив надпис над тавите с храната, че продуктите за нашенски.
Вносителите на чужди хранителни стоки също ще трябва да поставят четлив надпис на видно място върху опаковките от къде е импортът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване