03/19/16 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Съдът спаси иранката Захра от смъртно наказание

 22-годишната Захра Шахсавани от Иран няма да бъде екстрадирана в родината си, поне засега. Бургаският административен съд даде надежда и втори шанс на момичето, чийто живот виси на косъм, след като прие християнството. Магистратите излязоха с решение, което на практика спасява макар и временно Захра. Засега тя остава в България, докато Държавната агенция за бежанците не излезе с ново становище по молбата на иранката да получи международна закрила. С решението си съдът отмени издаденото определение на интервюиращия орган в Държавна агенция за бежанците, РПЦ- с. Баня, с което  молбата на иранката за предоставяне на международна закрила бе отхвърлена.
В мотивите си магистратите сочат, че при издаване на обжалвания административен акт са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, тъй като не са преценени относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице, а е извършена формална преценка на ситуацията в държавата по произход. Освен това не са обсъдени и твърденията на Шахсавани във връзка с промяната на религията й, смята съдът. В мотивите се посочва още, че при отказът за закрила, чиновниците не са направили констатации относно положението на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали Захра е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената от нея религиозна група.
След решението на Административният съд в Бургас, Държавна агенция за бежанците е принудена повторно да разглежда молбата на Захра и да излезе с ново решение. 
Първото определение, с което на момичето бе отказана международна закрила гласеше, че не отговаря на изискванията, необходими да получи статут на бежанец. 22- годишната жена заведе дело срещу Държавната агенция за бежанците и спечели първата битка. Съдбата й обаче още не е решена.  
Ако получи нов отказ и бъде върната в Иран, там я чака смъртна присъда чрез обезглавяване, защото  се е отрекла от мюсюлманската религия и е приела християнството. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване