03/20/16 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Ген. Михо Михов: Надигна се вълна от недобронамереност към идеята за завеждане на отчет и евентуална военна подготовка на гражданите от 18 до 32 годишна възраст

 Не е достатъчно да анализираме единствено и само бежанския натиск, като овладяван процес и единствен риск и заплаха за националната ни сигурност. Това каза по време на президентските дебати на ПП АБВ във Велико Търново ген. Михо Михов, депутат от ПП АБВ и председател на парламентарната Комисия за отбрана, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Той поясни, че моралния дух на военнослужещите, за който никой не говори също е проблем. „Ако организационният климат във формированията и структурите на ВС, оценен негативно единствено в изследване от 2015 г., се подсили с незакупуването на основните бойни платформи - нов тип самолет, кораб и бойна машина, то всеки бъдещ върховен главнокомандващ може да сме сигурни, че ще реализира неуспешен петгодишен мандат по изпълнението на чл. 9 от Конституцията. Финансово-оправдани и държавно-обосновани стъпки на бъдещия държавен глава, в правилната посока за усъвършенстване на отбранителната политика на страната, могат да бъдат осигуряване на висок професионализъм, обществена признателност и социална защита на военослужещите; превъоръжаване на Българската армия с нов многоцелеви изтребител и бойни платформи за охрана и отбрана на националните и съюзните ни граници; военно обучение на идните поколения на България”, каза ген. Михов. Той допълни, че политиците и военните експерти на ПП и ПГ на АБВ подкрепят законодателното уреждане на националната координация в работата на специалните служби и ще съдействат на държавния глава и законодателната власт за извеждане на стратегическото ръководство на войските от партийно-политическата доминанта на министъра на отбраната. Той коментира и общественото обсъждане на промените в Закона за резерва. „Не се говори за подготовката на населението като резерв на Армията. Надигна се вълна от недобронамереност към идеята за завеждане на отчет и евентуална военна подготовка на гражданите от 18 до 32 годишна възраст. Няма нито разяснителна дейност, нито реален план за превъоръжаването на видовете въоръжени сили с окуражителна позиция на президента и неговите военни съветници и секретари. От опит знам, че гласът на президенството се чува както от народа, така и от другите държавни институции. Това очаквахме и на 18 март 2016 година, в обръщението на президента Плевнелиев пред 43 НС, което беше изречено, но все още нечуто от изпълнителната власт, особено в областта на военната сигурност”, каза още ген. Михов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване