03/20/16 19:45
(http://pik.bg)

Замърсеният въздух в големите градове влияе на пролетните алергии

Замърсеният въздух в големите градове влияе на пролетните алергии

Замърсеният въздух в големите градове влияе на пролетните алергии. Това каза д-р Галина Иванова, специалист вътрешни болести и алергология. Тя обясни, че колкото по-съвършен начин на живот водят хората, толкова по-чести стават алергиите.

Д-р Иванова посочи пример с поленовото зърно. „Поленовото зърно от район, който е девствен от замърсителя, ако допуснем, че някъде можем да намерим такъв район в България, показано през електронен микроскоп изглежда по един начин. В големия град, където също има поленови зърна, то изглежда по друг начин. Върху неговата мембрана са се натрупали най-различни частици, взети от замърсяванията – серен двуокис, частици от непълното изгаряне на дизеловото гориво и всичко, което можем да си представим, сажди, въглероден двуокис. Това замърсено поленово зърно става много по-агресивно и прониква с много по-голяма сила през лигавиците, които са бариери на човешкия организъм и предизвиква съответната алергична реакция“, обясни тя. По нейните думи, повишената температура, повишеното ниво на въглеродния двуокис, по-силното замърсяване на въздуха през последните години и вирусните инфекции също имат влияят на обострянето.

Тя обясни, че симптомите на пролетните алергии са насочени главно от носа и от очите. „От носа, това са честото кихане, изтичането на воднист секрет от носа или т.нар. ринорея, силен сърбеж и запушване на носа. От очите са зачервяване, силен сърбеж и сълзене. Всички тези симптоми могат да бъдат усложнени с кашлица и със задух. Това е т.нар. поленова астма, която може да се развие, ако не се лекува алергичният ринит“, допълни алергологът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване