03/20/16 09:02
(http://www.klassa.bg/)

Камен Влахов съветва: Никога не ставай депутат, после всички врати са затворени

 Hа 6 април се навършват 15 г. от историческата реч, с която цар Симеон Втори обяви влизането си в политиката. През 2001 г. от поляната в двореца “Врана” той произнесе прословутата реплика: “Не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви...”

След което Симеон създаде НДСВ - първо като движение, което после се трансформира в партия. Партия, която от рекордна подкрепа през 2001 г. падна до под 1% на последните парламентарни избори миналата година.

Както често се случва в българския политически живот, за няколко години НДСВ многократно се разцепи. Първо излезе НИЕ, после “Новото време”, а накрая и “Българска нова демокрация”.

Къде са днес бившите царисти? Колко от тях са активни в политиката, кои са се върнали към професиите си и кои са се отдали на нови занимания? Това ще ви разкаже “24 часа” в поредицата “Царските хора днес”.

 

 

 

Нашумелият с репликата “Легни-стани” депутат от НДСВ след парламента не се върнал на работа при Васил Божков, а дава юридически консултации

“Едно ще те посъветвам - никога не ставай народен представител. След като излезеш от парламента, за теб няма никъде отворена врата. Не съм само аз. Десетки са народните представители, които след това нямат работа.”

Това казва Камен Влахов - един от най-колоритните депутати в първата царска парламентарна група. Винаги усмихнат и най-често с чаша в ръка. Стана известен с репликата “Ще има легни-стани!”, която изрече към служители на “Паркинги и гаражи”, на които се скара, че му вдигнали колата с паяк.

Стоп-кадър от камерата, заснела заканите на Влахов към служителите на “Паркинги и гаражи” през лятото на 2002 г.

 

“Съжалявам, че си изпуснах нервите тогава. После се извиних, а полицайката каза, че с мен няма проблем. Но продължавам да твърдя, че “Паркинги и гаражи” е много съмнителна фирма”, припомня си Влахов. До днес повече не е имал сблъсък с паяците.

Вече 11 г. не е в активната политика. Среща се с някои от старите колеги от НДСВ, но признава, че от ръководството на партията отдавна никой не го е търсил за каквито и да е инициативи. С царя също се вижда рядко, обикновено по поводи, но срещите им винаги са радушни.

Влахов казва, че срещите му с царя и до днес са радушни.

 

Всъщност Влахов никога не е бил член на НДСВ. През 2001 г. той и друг колоритен депутат от онези години - доктор Алеко Кюркчиев, влязоха в жълтите листи след коалиционно споразумение с партията им “Българска евродесница”. Повече от година преди това водили с царя кореспонденция по факса, за да му развият идеите си за завръщането му. А в НДСВ го поканил Георги Петканов, който му бил асистент в университета и го е изпитвал по финансово право. Стоян Ганев също помогнал за включването му в жълтите листи.

Беше черната овца

на царската група,

трън в очите на ръководството. “Не мога да се съгласявам с всякакви, понякога безумни идеи, които се предлагаха от ръководството в лицето на Панайотов. Може невинаги да съм бил прав, но съм отстоявал мнението си”, казва днес.

Влахов е емоционален човек и понякога имаше шумно поведение и в пленарната зала.

 

Преди да влезе в парламента, Влахов бе юрист на фирмите на Васил Божков. (Първоначално е работил в системата на външната търговия, а после и като съветник на Пенчо Кубадински в Политбюро. Демокрацията го изпраща на работа в КТ “Подкрепа”, откъдето се премества един етаж по-долу в офиса на “Нове холдинг”.)

Докато Влахов бе депутат, Васил Божков неведнъж влезе в парламента.

 

Като депутат се бе обявил официално за лобист на хазартния бизнес и почти успя да прокара в данъчните закони текст, според който акцизите за хазарта се намаляват двойно. Името му се свързваше и с назначението на Георги Петров (с прякор Тъпото) за шеф на държавната комисия по хазарта. След края на мандата си обаче не се върнал на работя при Божков. Там празно място не остава, но сме в добри отношения и до днес, казва той.

Запитан с какво се занимава,

сам се определя

като “плаваща

шамандура”

С приятели преди време учредили фондация “Вси български светии” с идеята да помогнат за възстановяването на катедралния храм “Св. Ал. Невски”, на църкви и на манастири, които имат нужда. “Трудна работа - явно в България могат да съществуват само фондации, които са финансирани от някъде другаде. Ако се разчита на дарения и помощи - не става”, казва Влахов.

Изкарва си хляба с юридически консултации - по гражданскоправни въпроси и най-вече фирмено право. Преди имал кантора, но вече не смята за необходимо да издържа такава, след като благодарение на съвременните технологии може да си работи и от вкъщи.

За разлика от повечето от колегите си след напускането на парламента не се е занимавал с бизнес. Категоричен е, че не е осребрил мандата си. “Не съм го правил и по време на мандата, въпреки че съм имал много възможности. Като си депутат, те сами идват при теб. Най-интересното е, че такива, на които съм помагал, след това все едно са загубили телефона ми”, споделя Влахов.

“Като депутат

получавах по 250-300

обаждания на ден,

след това спряха като отрязани с нож. Останаха ми старите приятели, които винаги са си били такива и които не се обаждаха, докато бях депутат”, казва той.

Влахов с Мария Луиза

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване