03/20/16 20:06
(http://www.klassa.bg/)

Обама ще види променяща се Куба, но много неща ще останат по старому

  Посещението на американския държавен глава Барак Обама в Куба е най-ярко проявление на външната политика, която той подкрепя още от встъпването си в длъжност преди повече от седем години: един свят, в който Съединените американски щати изглаждат историческите вражди, за да посредничат за един по-стабилен световен ред, пише изданието The Washigton Post
Но след като Барак Обама отпътува от Хавана във вторник следобед, жителите на карибската островна държава все още ще трябва да се справят със същите проблеми, пред които са изправени в продължение на десетилетия: една колеблива икономика, строга, еднопартийната политическа система с малък толеранс за несъгласие, и емиграция на талантливи професионалисти. 
Докато Обама - със стотици служители, журналисти, бизнес лидери и членове на Конгреса, работи за преодоляването на половинвековната враждебност с малкия, но упорит противник, разположен едва на 90 мили от бреговете на САЩ, администрацията във Вашингтон се обзалага, че обикновените кубинци - по думите на Бен Роудс, съветник по националната сигурност - ще направят "необикновени неща". 
Но нормализацията е двустранен процес и през последните 15 месеца, откакто Обама и кубинския лидер Раул Кастро обявиха, че ще работят за възстановяването на отношенията между Вашингтон и Хавана, кубинските власти изглеждат малко по-мудни в старанието си да осъществят докрай промените, отколкото американските.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване