03/20/16 19:37
(http://www.klassa.bg/)

"Румънското малцинство" направи на бъз и коприва Моника Маковей: Българи сме!

 С остра позиция срещу румънския евродепутат Моника Маковей излезе сдружение "Рудари", представител на едноименната общност. "Не само сме българи, но и сме специфична българска етнографска група. Някъде ни наричат рудари, другаде копанари, на трето място мечкадари в зависимост от поминъка. Единственото ни общо с Румъния е, че говорим архаичен старовлашки език. Не сме румънско малцинство, не сме и роми, от години се борим да получим статут в националния съвет по етническите въпроси като представители на българска етнографска общност. Нека Маковей да е по-подготвена и по-прецизна", заяви Димитър Димитров, председател на сдружение "Рудари", цитиран от в. "Сега".
Организацията обединява хора от Североизточна България, а Маковей твърди, че именно в този регион "има многобройно население роми от румънски произход". Според Димитров обаче общността и по произход, и по съзнание е изцяло българска, а и се интегрира добре в обществото.

В писмото си преди седмица до българското правителство евродепутатът специално бе заявила, че на "румънското малцинство" се пречи да изучава учебните предмети на своя език. Димитров, който е бивш кмет на аксаковското село Игнатиево, опроверга и това. "Още преди 8 г. при нас се въведе румънски като СИП. Записаха се тридесетина деца, накрая останаха 2. Преустанови се, защото няма желаещи. Децата искат да учат английски, немски, не румънски", бе категоричен той.

В. "Сега" цитира и данни от образователното министерство за броя на децата, които учат майчин език в рамките на ЗИП, както и за видовете изучаван език. Според предоставената справка през 2008 г. румънски са изучавали 30 деца, през 2009 и 2010 г. - 26, а през 2011 г. - 13. Оттогава досега румънски език като майчин не се изучава. 

Учениците, които са избрали турския, намаляват от над 10 хил. души преди седем години на 6 хиляди през 2014/2015 г. Спад има и при избралите арменски, арабски и иврит. За сметка на това са се увеличили желаещите да изучават английски и гръцки език.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване