03/21/16 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Гвардейците като аптекарски шишета

 

МО позволи 10 см разлика при ръста в елитното армейско формирование

Изпънатите и подравнени гвардейски редици скоро може да заприличат на рафт с аптекарски шишета. Причината е в разписани от МО промени в изискванията за ръста на служещите в елитното армейско формирование.

Според новите условия, които залага оглавяваното от Николай Ненчев ведомство, разликата във височината на представителните ни военни може да достигне цели 10 см, при 4 см досега. Съгласно Наредбата за военномедицинска експертиза, гарантираща, че военнослужещите няма да приличат на разпасана команда, минимумът за униформените стражи с пера към момента е 178 см, а максимумът 182 см. С промените, които са публикувани на сайта на МО обаче, прагът пада с 3 см до 175 см, а таванът за ръст се увеличава също с 3 см, до 185 см. От министерството на Ненчев мотивират предприетата стъпка за занижаване на условията с невъзможността за набиране на достатъчно мераклии да изправят щика на караул пред президентството, които да отговарят на сегашните критерии.

В същото време обаче условията за постъпване във войската като цяло остават същите, въпреки обявените наскоро промени в наредбата за приемане на курсанти във висшите военни училища. Така желаещите да нахлупят фуражка ще трябва да са с минимален ръст 150 см и тегло поне 50 кг за мъжете, както и 48 кг за жените. Летците пък не бива да надвишават 185 см и 80 кг.

Междувременно вчера анализ на работата на силовото ведомство в последно време направи бившият държавен глава и главнокомандващ въоръжените ни сили Георги Първанов. По-слаб и по-вреден министър на войната в новата българска история не сме имали. С всичко, което прави, той формира системно заплахи за сигурността на държавата, разкритикува действията на Ненчев във Велико Търново лидерът на АБВ, който участва в дебат „Президентът – гарант или риск за националната сигурност”, част от поредицата дискусии под надслов „Президентски дебати 2016”. По думите му силна държава означава силна и боеспособна армия. Като президент аз непрекъснато имах убеждението, че въоръжените ни сили са в състояние да гарантират сигурността на страната. Днес обаче не чувам този извод. Отбраната на страната трябва да бъде един от националните ни приоритети. Боеспособна армия се гради само със сериозен ресурс. Икономии от армията и от националната ни сигурност не трябва да се правят, предупреди Първанов. Той се обяви твърдо за професионална, а не наборна армия, която би била скъпа и неефективна. Азбукарите ще настояват обаче за застъпване на военно техническата подготовка и обучение за действие в екстремни ситуации в учебните програми, които не намерили място в образователния закон. Лидерът на АБВ призова също така за активно ангажиране на военно-промишления комплекс и отваряне на военните ни заводи, които биха осигурили работа и поминък на много хора и довели у нас чужди инвеститори. Страната ни достатъчно изстрада от политици, които угоднически козируват пред чуждите сили. От нас зависи да не изглеждаме само като сателит, а да проявяваме характер и последователност във външната си политика. Не приемам министри, които и хабер си нямат от военни действия, да обещават в световните столици участието на български контингенти във военни конфликти, заяви Първанов. Той разкритикува и антируската позиция, която излъчвала България през последните месеци. Нищо в световната политика не става без Русия, убеден е Първанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване