03/21/16 12:13
(http://www.klassa.bg/)

Декларация на Явор Хайтов

 Д Е К Л А Р А Ц И Я

на зам.председателя на Народното събрание Явор Хайтов от ПГ "БДЦ-НС"
 
Вече десета година българската съдебна система е подложена на механизъм за наблюдение и сътрудничество  от страна на партньорите ни от Европейския съюз. Много доклади бяха написани, много пъти те бяха разисквани и множество реформи и трансформации водят началото си от тях. Но четейки докладите от последните години ние виждаме, че препоръките, които получаваме от нашите европейски партньори не винаги са еднозначни, не винаги са последователни, не винаги са в една посока.
Всичко това нас, народните представители от Народен съюз и от БДЦ ни притеснява и ни кара ясно да заявим, че е крайно време механизмът за мониторинг и сътрудничество да отпадне. Нещо повече, мнозина политици свързват този механизъм с членството на България в Шенген. Това е неправилно, нелогично и няма никаква правна връзка с работата по присъединяването ни към шенгенското пространство.
В такава посока бяха и изказванията на всички представители на България в Европейския парламент на проведената конференция на 16 Март в Брюксел, където българските евродепутати от парламентарните групи на ЕНП, на консерваторите и на социалистите заявиха, че е крайно време този механизъм за наблюдение и сътрудничество да отпадне, защото той ни поставя в неравностойно положение спрямо европейските ни партньори. Докладите се превърнаха в повод за истински терор върху системата на правораздаване, като персоналният и институционален натиск идва от медии, псевдо-неправителствени организации и политически формирования. Механизмът за наблюдение постепенно се изражда в механизъм за разрушаване на устоите на един от стълбовете на демократичното ни общество – правосъдието. Безотговорната употреба на квалификации и персонални оценки най-вече от политици води до демотивация на работещите в системата, до тотален срив в доверието на обществото и блокиране на ефективното правораздаване. С една дума, определени политици се опитват да пренесат отвращението на хората от собствените им занимания върху правораздавателните институции и да ги претворят по свой образ и подобие. Зад понятието съдебна реформа се крият опити за политическо кадруване и овладяване на независимата съдебна власт.
Същевременно, все по-видимо е старанието на определени кръгове да облекат тези опити в европейски дрехи, като послание от последна инстанция. В последните доклади по механизма за наблюдение все по-ясно личи почерка на българските им автори и старанието им да постигнат целите си с цената на дискредитиране на държавните институции и създаване на отвратителен образ на България като страна на престъпността и корупцията. Да, и това е начин някои хора да се докопат до властта, но тежко на онези, които ще управляват една презряна и отбягвана от инвеститорите страна. Тежко и на хората, които ще ес опитват да живеят и правят бизнес в нея.
За щастие България и ние българите не сме сами. В хода на проведената в Европейския парламент конференция ние получихме подкрепата на доказани демократи, членове на Европейския парламент, като г-н Джефри ван Орден – европейски консерватор и реформист, г-жа Сипел от  групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, г-жа Викщрьом от АЛДЕ. Опитите за правене на политика през посолствата на някои наши европейски и задокеански партньори води до недоумение и неразбиране у самите тях. Мнозина питат защо българските министри и народни представители търсят подкрепа и вдъхновение при тях, а не се захванат да си свършат работата.
Ние, народните представители, сме заявявали не само от парламентарната трибуна, а и чрез гласуванията си, че реформата в съдебната система е в ход и се движи в правилна посока. Не случайно и наши предложения за промени в Конституцията бяха приети с впечатляващо мнозинство и огромна подкрепа от страна на всички народни представители. Подкрепихме на първо четене и промените в закона за съдебната власт такива каквито са регламентирани от българската конституция и чакаме кога най-сетне ще бъдат внесени и изменения в процесуалните закони, за да усетят реално българските граждани и по-бързо и по-справедливо съдопроизводство.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване