03/21/16 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Дълговете на развиващите се страни достигнаха $62 трлн.

 Дълговете на развиващите се страни през миналата година са се увеличили с 1,6 трлн. долара и са достигнали 62 трилиона, пише руският в. „Ведомости”. В същото време борчовете на развитите страни са паднали с 12 трлн. долара до 175 трилиона, уточнява изданието.

По данни на Института за международни финанси (IIF) бизнесът от развитите страни е съкратил през миналата година обемите на дълговете си с 0,4% до 87,84% от БВП. В развиващите се страни тенденцията е обратна - предприемачите са увеличили борчовете си с 6,7 на сто до 101,3% от БВП. През 2016 г. и следващите 4 години кредитополучателите във всички категории развиващи се страни  ще трябва активно да погасяват облигации и банкови заеми. Само между април и декември те ще трябва да платят 730 млрд. долара, а догодина сумата ще е над 900 милиарда.

Според експерти от IIF проблемите се задълбочават и от факта, че емитираните облигации и взетите кредити от началото на 2016 г. са с 35% по-малко, отколкото през същия период на 2015 г. Просрочията по банковите кредити продължават да нарастват, което ще увеличава рисковете от фалити на фирмено и държавно ниво, прогнозират от института.

Много нефинансови компании, най-вече в Китай, са успели през миналата година да намалят дълговете си в долари към чужбина. Това е станало за сметка на привличане на средства от вътрешния пазар. Обемът им е надвишил изплатените външни борчове, което може да доведе води до неконтролирано нарастване на вътрешните дългове, смятат от IIF.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване