03/21/16 10:57
(http://www.klassa.bg/)

Какво казват експертите: Бягането или ходенето е по-добро за здравето

  По време на бягането кръвта интензивно се снабдява с кислород, мускулите се тренират, оказва се полезно натоварване на сърцето и се изгарят калории, което помага за поддържането на организма във форма. 

Но този вид физическо натоварване причинява и немалко вреди, ако бягането протича неправилно. В градски условия, например, бягането по асфалта често води до травми на стъпалото и гръбнака.

Кои са причините? Когато по време на бягането краката се движат интензивно настъпва в момент, в който и двата крака са откъснати от земята, а след това се приземявате с цялата си тежест върху единия крак. При всяко такова приземяване гръбнакът изпитва силно натоварване и се случват сериозни травми, особено ако бягащият е с наднормено тегло. 

При ходенето гръбнакът не изпитва натоварвания, тъй като краката винаги контактуват със земята и това предпазва от тежко приземяване. Следователно, ако смятате да се занимавате продължително време със спорт, но сте новак, то трябва да наблегнете в началото на бързото ходене, за да укрепнат мускулите ви. 

Как да се борим с излишното тегло

Повечето учени в последно време споделят мнението, че за изгарянето на мазнините бързото ходене е за предпочитане пред бягането. Защо? Установено е, че най-ефикасното изгаряне на мазнини се случва при определена честота на сърдечния пулс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване