03/21/16 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Предложиха на Обама да го возят с „Москвич“ в Куба

 

Президентът на САЩ ще се срещне с Кастро

Кубински комик предложи на президента на САЩ Барак Обама да го повози с „москвича“ си. В навечерието на историческото посещение в Куба на Обама (първо за американски държавен глава от 90 години насам) Белият дом разпространи видеозапис на малък скеч с участието на Обама и най-известния в Куба комик и телевизионен водещ Панфило. Видеото е публикувано на страницата на американското посолство в Хавана и във Facebook.

Панфило иска да разбере какво ще е времето по време на планирания за вторник мач в Хавана между кубинския национален отбор по бейзбол и американския "Тампа бей рейс", на който ще присъства и Обама. Водещият звъни на метеорологичния институт в Касабланка (на испански "каса бланка" значи Белият дом), но се свързва с резиденцията на президента на САЩ. Телефонът вдига лично президентът. Учуден комикът го пита дали наистина говори със самия Обама. А той, не по-малко учуден, го пита дали говори "със самия Панфило, от телевизионното шоу". По-нататък Панфило предлага на Обама да го вземе от летището в Хавана с американски „Шевролет“ от 1958 г., а ако иска нещо по-съвременно предлага “москвича“ си и допълва, че това е кубинската версия на Звяра, както наричат бронирания кадилак на президента.

Във видеото звучи лека сатира на кубинските социални проблеми и кубинския начин на живот - "запазената марка" на комика. Панфило казва на Обама, че в Куба може да пие бира и да играе на домино, а Обама заявява, че "американският народ и кубинският народ са приятели" и произнася няколко фрази на испански.

Обама ще бъде в Куба три дни. Посещението е символ на нормализирането на отношенията между някогашните врагове от времето на Студената война и първото посещение на американски президент в Куба от 1928 г. насам. Официалната част от посещението започва в понеделник.

Междувременно стана известно, че кубинските дисидентски организации се надяват визитата на Обама в Хавана да допринесе за "края на репресиите" срещу опозицията, предаде АФП.

Придружен от семейството си, Обама планира да се разходи по улиците на Стара Хавана и да се срещне с Раул Кастро в президентството - нещо немислимо само преди няколко години, отбелязва АП. В програмата на Обама е предвидена и среща с политически дисиденти.

Външният министър на Куба Бруно Родригес заяви неотдавна, че страната му няма да преговаря със САЩ за каквато и да била промяна в политиката си като последица от визитата на Обама.

 

Първа сделка на US компания в Хавана

Американската компания Старудс хотелс енд ризортс уорлдуайд (Starwood Hotels & Resorts Worldwide), която е собственик на хотели и развлекателно-курортни комплекси, сключи сделка в Куба. Това се съобщава в комюнике, публикувано снощи на официалния сайт на компанията и цитирано от световните агенции В документа се посочва, че Старудс ще стане оператор на два хотела в Хавана. След това може да поеме управлението и на трети хотел. Компанията е получила специално разрешение за тази дейност от финансовото министерство на САЩ. Сумата на сделката не е обявена официално.

Оглавяващият операциите на Старудс в Латинска Америка Джордж Джаннатасио каза пред Ройтерс, че става дума за "инвестиции за много милиони с цел да се повиши равнището на хотелите" до стандартите на компанията. Джаннатасио посочи освен това, че очаква рязко увеличение на броя на туристите в Куба след затоплянето на отношенията между Хавана и Вашингтон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване