03/21/16 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Третият лъч на метрото задръства София на още 3 места

 Нови тапи очакват столичани от новата седмица. Строежът на третия лъч на метрото блокира още три централни участъка в София - бул. „Гоце Делчев“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Житница“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на Би Ти Ви.

Част от бул. „Гоце Делчев“ се затваря още във вторник. Ремонтните дейности там ще продължат 7 месеца. Освен изграждането на подземната железница, ще се работи и върху строежа на кръстовище на две нива.

Улица „Житница“ е втората проблемна зона. Тя се затваря в сряда и ремонтните дейности там ще продължат 14 месеца. Фандъкова призна, че строежът ще причини неудобство за преминаващите, но още по-трудно ще е за живеещите покрай нея. За 14 месеца се затварят и два участъка по ключовия бул. „Патриарх Евтимий“. Там ще има две метростанции - при кино „Одеон“ на Попа и на НДК, където ще се направи връзка с втория лъч на подземната железница. Вече има стеснения около „Одеон“, а от неделя участъкът ще бъде затворен. Другият участък, който ще бъде блокиран, е след кръстовището с бул. „Витоша“. Предстои движението по бул. „Васил Левски“ и в тунела при НДК да стане двупосочно.
На пресконференция днес ще стане ясно кои са алтернативните маршрути за движение в столицата и какви са възможностите за паркиране в блокираните участъци. Фандъкова призна, че строежът на метрото създава много трудности за софиянци. „След като заработи метрото, ще е по-удобно за гражданите. Така се намаляват и вредните емисии“, успокои столичният кмет.

 

По-големи глоби за паркиране на зелените релси в София

По-високи глоби за нарушителите, които газят зелените релси в София, поиска кметът на София Йорданка Фандъкова. Санкцията за минаване през релсите сега е 30 лв. Това обаче не пречи изобретателни шофьори да карат през тях. Само преди дни автомобил на външно министерство бе заседнал на същите релси, нарушавайки закона. „До момента има около 30 санкционирани. Аз съм „за“ глобата да се увеличи. Трябва да стимулираме хората, които спазват правилата”, коментира кметът на София пред Би Ти Ви и допълни, че правилата са за всички.

Проблемът с паркирането в София продължава да бъде сериозен. Затова и започва изграждането на нови подземни паркинги. Възможно е да се разшири синята и зелената зона за паркиране в София. Обсъждания за това се водят в три района - „Лозенец“, „Красно село“ и „Иван Вазов“. „Ако хората поискат, зоната ще бъде разширена“, увери Фандъкова.

Столичният кмет обясни, че новата организация на движението и зле направеният ремонт на кръговото на Руски паметник са отговорни за честите инциденти там. Дефектите ще се отстранят за сметка на фирмата изпълнител. „Възложено е на експертите всяка седмица да обикалят по обектите. Работи се от майстори, не ги правим ние - затова е важно да има контрол", каза тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване