03/21/16 14:05
(http://pik.bg)

Търновка стана донор на трима души

Търновка стана донор на трима души

56-годишна жена от Велико Търново спаси с органите си трима тежко болни пациенти. Тя е приета в областната болница преди броени дни след преживян мозъчен хеморагичен инсулт.

В четвъртък изпаднала в мозъчна смърт, а след като специалистите от реанимацията обяснили, че състоянието е необратимо, близките дали съгласие за даряване на черния дроб, сърцето и бъбреците й. Веднага е уведомена Изпълнителната агенция по трансплантации и моментално е създадена организация по реализиране на донорската ситуация.

В петък във Военномедицинска академия в София е извършена чернодробна трансплантация на 54-годишен мъж. Интервенцията продължила 5 часа, а състоянието на реципиента е добро. Операцията е дело на екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Същия ден са имплантирани и двата бъбрека от специалистите на УМБАЛ „Александровска“. Единият е присаден на 48-годишен мъж от Стара Загора, а другият – на 60-годишна жена от Самоков. Двамата болни били на хемодиализно лечение от 4 години.

Сърцето на жената се оказало несъвместимо с показателите на пациентите, чакащи за този тип донорство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване