03/22/16 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Валери Симеонов: Преекспонира се бежанската заплаха, не минава през нас

 Гърция и Турция нямат интерес да насочат мигрантския поток към България

- Г-н Симеонов, преди няколко дни изненадващо обявихте, че бежанската заплаха у нас се преекспонира. Защо?

- Защото се преповтаря шаблонната теза по аналогия с това, което се случва в съседни държави. С тревожен оттенък, със заплашителна интонация. Това механично прехвърляне

създава чувство

за обреченост и

апокалиптичност

Не ми се ще да вярвам, че се прави съзнателно, но народът е наплашен.

- И твърдите, че няма такава заплаха?

- Убеден съм. Първо, защото в резултат на последователните действия на България от началото на 2015 г., когато по настояване на Патриотичния фронт започна строежът на новата ограда по границата, трафикантите бяха принудени да променят маршрутите. Снемането на отпечатъци и самоличност у нас и твърдото отношение на Гранична полиция респектира мигрантите.

Второ, те самите не искат да остават у нас не само защото тук ги регистрират, но и защото сме най-бедната страна в ЕС.

Мигрантите изобщо не са бедни, щом като имат възможност да платят десетки хиляди долари по пътя от Близкия изток до Западна Европа. Изхранването също иска средства. Колко българи биха могли да си позволят такива разходи само за транспорт!

Бедните сирийци си остават у дома, те нямат пари дори да се прехвърлят в Турция.

- Защо смятате, че събраните 12-13 000 мигранти в Идомени няма да кривнат към България?

- Те не се придвижват самостоятелно, а са клиенти на транспортни фирми.

- Кои са тези транспортни фирми?

- Турция и Гърция в случая успешно играят ролята на транспортни фирми, същото стана и в Македония и Сърбия. Първите засечки се получиха чак на границите с Унгария, Австрия и Германия.

Като транспортни фирми тези държави печелят много повече, отколкото ако бежанците ползват редовен транспорт. Заблуда е, че мигрантите избират пътя, по който се движат. Още от границата Турция ги товари на влакове и автобуси, кара ги в Измир или други пристанища, където ги чакат трафикантите. От там лесно се прехвърлят на гръцките острови, които са на няколко километра от турския бряг. От там ги поемат специално организирани чартърни фериботи до Солун и Кавала с единствена цел да им вземат парите.

- А защо се струпаха точно в Идомени, никой не бе чувал досега това село? Там няма ГКПП.

- Там наистина няма път между Гърция и Македония, но минава международната жп линия, по която влакове са ги докарали от Солун. После продължаваха през Македония към Европа срещу допълнително заплащане. Автомагистралата Солун-Белград е на 20 км източно, но там няма никакви мигранти.

- И все пак защо да не решат да тръгнат насам?

- Просто защото Гърция няма и да помисли да ги докара до нашата граница, въпреки че Кулата е по-близо до Солун, отколкото Идомени. Тя много добре знае, че ако мигрантите кривнат към нас, ние може

да затворим

границата

и това ще им донесе огромни загуби - както се убедиха преди месец, когато гръцките фермери блокираха Кулата и българските шофьори предприеха контраблокада. Основният поток по суша на гръцки стоки, пътници и средства към ЕС минава през Кулата. Второ, България е огромен пазар за гръцки стоки, на 3-о място наравно с Германия по стокооборот за 1,5 млрд. евро. Трето, у нас са регистрирани хиляди гръцки фирми заради по-ниските ДДС и корпоративен данък. Четвърто, Гърция има уязвими инвестиции в България в размер на 3,5 млрд. евро. И пето, имаме споразумение за реадмисия.

- В такъв случай накъде ще се насочат хилядите край Идомени?

- Ще бъдат върнати в Турция съгласно сключеното с ЕС споразумение. Резервният вариант е да тръгнат към Албания. С нея Гърция няма сериозен стокообмен, оттам не минава транспортен коридор, който да заплашва износа на гръцки стоки. Освен това албанският премиер има неблагоразумието да декларира публично, че няма да издига огради по границата с Гърция. И сме свидетели, че мигрантите вече поеха към Албания.

- А маршрутът през българо-турската граница?

- Турция няма никакъв интерес да си влошава отношенията с България, след като вече ги е развалила с всички други съседи. С Гърция така и така са скарани - затова Анкара ги бута натам. Освен това турците не може да не отчитат, че главната им сухопътна връзка с Европа минава през България. Евентуална ответна реакция на София силно би ощетила икономиката на Турция и трафика на 100 000 турски тирове.

Външнополитически Ердоган не би желал да си разваля отношенията с България. На фона на отношенията на Турция с другите съседи София буквално легитимира неговото управление, което изпада в изолация.

- Все пак гледката на тези затънали в калта жени и деца край Идомени предизвиква съжаление!

- Бежанският поток е движение на хора, които търсят лек живот, това са хора авантюристи.

- Но те бягат от войната!

- Не. Ако бягаха наистина от войната, щяха да отидат в най-близката сигурна държава, каквато е Турция, да изчакат да отминат бойните действия и да се върнат към своите къщи и имоти. Те просто търсят по-лек живот. В тяхното примитивно съзнание Европа означава Меркел, социални помощи и достъпни жени.

- Последните събития показват, че златният поток към Гърция ще секне. Тя изпада в изолация.

- И виновна си е самата Гърция. ЕК разбра, че

Атина изобщо не

се опитва да бъде

външна граница

на съюза. Освен това не извършва регистрация на преминаващите. Но главната причина за нейната изолация се нарича Виктор Орбан. Унгарският премиер бе онзи отговорен политик, който с цената на бързи действия вдигна ограда и предприе външнополитически мерки за спиране на потока.

Така

де факто Орбан

изигра Меркел

След него ограда изгради и Македония, но малцина знаят, че всъщност Скопие я получи като подарък от Унгария.

Орбан успешно реализира план за серия срещи с колеги от балканския маршрут - с гръцкия премиер Ципрас, после с македонските лидери, с премиера на Словения Миро Церер, накрая с Бойко Борисов. На тях Орбан разви идеята си за изолиране на Гърция и прекарване на сухопътна преграда за бежанците по нейната граница. Но тъй като Орбан не се ползва с добро име в ЕС, не той, а Церер я внесе в Брюксел в края на януари. А ЕС я прие поради ескалацията на бежанската криза и липсата на друг план.

Така въпреки съпротивата на Меркел Орбан успя да спре бежанския поток и измести кризата далеч от своите граници.

- И все пак през нашата граница с Турция минават бежанци. Факт.

- За тези групи е 100% сигурно, че са минали с помощта на служители на Гранична полиция. Публична тайна е, че в района на Средец мигранти минават само когато на смяна са местни граничари. Когато дежурят командировани от вътрешността на страната, никой не преминава. Преди 3 седмици получих информация за засечена група в стопанските сгради на с. Дюлево край Средец, съобщих на шефа на Гранична полиция, но намериха само едно още топло яке - били са предупредени. В Средец има безработни цигани, които вече притежават автопарк от по 15-20 коли. Някои от тях са засечени да превозват мигранти. Тези хора са роднини на циганския зам.- кмет на Средец Милен Боянов. Шуреят му работи в Гранична полиция и именно той пише нарядите за дежурствата.

Знам за 2 маршрута - граница, с. Белеврен, местност Осман баир, с. Драчево, с. Загорци, с. Зорница, с. Недялско, с. Първенец, Петолъчката, София. Вторият е Факия, Драчево, Мандренско езеро, Бургас, София. Водят ги цигани бивши дървосекачи - т. нар. стопери. Те са снабдени с джипиеси и поддържат връзки с групите още от Истанбул.

- Много ли пари падат от трафика?

- Толкова, че контрабандистите се отказват от трафик на дрога, който е по-опасен - 2000 евро на човек от границата до София.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване