03/22/16 13:57
(http://pik.bg)

Кулон: Необходима е повече солидарност в енергетиката

Кулон: Необходима е повече солидарност в енергетиката

Необходимо е да се фокусираме върху солидарността. Солидарността може да се прояви в различни области. Енергетиката е една от сферите, в които трябва да проявим повече солидарност. Това заяви Пиер Жан Кулон - председател на секция "Транспорт, енергетика, инфраструктури и информационно общество" при откриването на форума "Европейският енергиен съюз -въздействие и следствия за гражданското общество в България".

Според Кулон, е необходима солидарност, защото производителите, приносителите на енергия независимо дали електроенергия, газ, въглища или ВЕЦ, всички имат нужда от солидарност между държавите членки на ЕС, всички без разделение на изтока или запада. Тази солидарност може да се прояви в създаването на междусистемни връзки и други начини. В Европа 69 млн. души не могат да си платят сметката за електроенергия. Кулон посочи, че е необходима солидарност при изграждането на мрежите спрямо държавите, които продават енергия или газ.

Всеки сам за себе си води разговори с "Газпром" без да има обща покупка или общ европейски фронт на базата на който да се издейства по-добра цена. Тук, според Кулон, може да се говори за солидарност. "От 10 години след присъединяването ви към ЕС, страната ви полага сериозни усилия и ние също сме длъжни да ви помагаме с финансови средства, чрез споделяне на научно-развойна дейност, чрез идеи и други", посочи Кулон.

Това, според него и се прави, но не в достатъчна степен, защото може да се направи още много за обмяната на информация за развойна дейност. Българският икономически и социален съвет също има отношение към сектор енергетика. Още през 2006 г., когато имаше нарастване на цените на енергийните ресурси и шоково увеличение на цените на енергията, се достигна до консенсус. В края на 2015 г. съветът прие становище за мерките за преодоляване на енергийната дейност в България.

Това заяви Лалко Дулевски председател на Икономическия и социален съвет на България. Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов заяви, че без тази солидарност Евросъюзът няма да има смисъл. "Решенията в енергетиката имат отношение към всички от битовите потребители и върху индустриалните предприятия и конкурентоспособността на продукцията им", посочи той. Според Николов има три ключови групи проекта, които могат да доведат до реализиране на поставените цели.

От една страна това е развитие на междусистемната свързаност между държавите от региона. Второ, укрепване и развитие на вътрешно газопреносна мрежа. Реализацията на първите две групи е предпоставка и за реализацията на третата - концепцията за създаване на газоразпределителен център “Балкан” на наша територия, което ще позволи и развитие на газовия пазар в страната. Правителството работи активно за ускоряване на междусистемните газоразпределителни връзки със съседните държави.

Николов припомни, че в края на миналата година е подписано окончателното споразумение за изграждане на конекторната газова връзка с Гърция, което реално ще осъществи диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Като част от южния газов коридор страната ни ще има връзка с алтернативни източници на природен газ от Каспийския регион, както и от внос от терминалите от северното гръцко крайбрежие.

В заключителен етап е и междусистемната връзка между България и Румъния. Ускорена е и реализацията на изграждането на интерконектора със Сърбия. Междусистемната газова връзка с Турция също ще ни осигури възможност за пренос на газ от Азербайджан и други страни. Освен това започва и разширяване на газовото хранилище в Чирен. Така ще се стигне до двойно увеличаване на количествата газ, които се съхраняват там. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване