03/22/16 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева присъства на освещаването на катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на освещаването на катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия. Тържественото богослужение  бeше отслужено от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.
 
Кардинал Пиетро Паролин предаде на събралите се в храма поздравите на папа Франциск и отбеляза, че той с интерес следи живота на малката католическа общност в България. От близо век насам този храм е бил свидетел на много радостни и тъжни моменти, посочи кардинал Пиетро Паролин и спомена сред личностите, които са се молили тук,  папа Йоан ХХIII и папа Йоан Павел ІІ.
 
Кардинал Пиетро Паролин благодари на председателя на парламента Цецка Цачева, на вицепрезидента Маргарита Попова, на вицепремиера Меглена Кунева и на другите официални гости за присъствието им на този празник. Като се събираме тук, можем да усетим принадлежността към общото християнско семейство, ние всички заедно сме камъкът на една сграда – църквата на Христос, допълни той. Кардинал Паролин призова вярващите да останат винаги верни на бог и да бъдат отворени със сърцата си и към братята от други вероизповедания.
 
След тържественото богослужение председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Тя отбеляза, че се радва да присъства на този  хубав празник  - освещаването на храма в деня на Палмова неделя. Председателят на парламента заяви, че нашата страна високо цени всичко, което Светият престол прави за преодоляване на бедността и несправедливостта в света и споделя също тези цели. Тя отбеляза, че ще бъде начело на българската делегация, която ще посети Ватикана и в която ще има представител и на католическата църква и припомни, че всяка година отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий. Кардинал Пиетро Паролин заяви, че ще се радва да се срещнат и проведат разговор във Ватикана.
 
Епископ Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, връчи на председателя на парламента Цецка Цачева възпоменателен медал по повод освещаването на катедралния храм "Успение Богородично".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване