03/23/16 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Борисов нареди проверка на договорите с протежетата на Радан

 

Случилото се днес в Брюксел нямало как да се предотврати

Ревизия на договорите с представителите на ДСБ във властта, чиито имена бяха оповестени с изнесения миналата седмица от депутатите от ГЕРБ списък, е поискал премиерът Бойко Борисов, стана ясно след срещата му с парламентарната група на партията. Както съобщи "Монитор" сред тях бе и шефът на военния завод "Терем" и председател на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков, който е назначил като юрист в държавното дружество кума на лидера на тъмносините Радан Кънев - Васил Танков.
Бракоразводни дела не ме интересуват, занимаваме се със сериозни неща, заяви Борисов след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, на което трябваше да се обсъжда искането на депутатите му за изваждане на хората на ДСБ от властта, но темата не била изместена от атентатите в сърцето на Европа.
С острата си позиция от миналата седмица народните представители от ГЕРБ настояха за среща с Борисов, както и всички хора на Кънев да бъдат изгонени от властта, като извадиха и цял списък с лични назначения на марионетката на Иван Костов в управлението и сигнали за далавери в "Терем". Самият Кънев пък след това вкара метафората с бракоразводните дела по отношение на властта, от която не изважда своите протежета, въпреки че играе ролята на опозиционер.
„На фона на това което се случва в Европа, няма нищо, което да заслужава коментар”, категоричен бе Борисов по адрес на Кънев и шизофренната му позиция след срещата с депутатите. Той припомни, че си има подписано коалиционно споразумение с РБ, така че нищо не налагало повече да се коментира темата.
„В бъдеще не ме изненадвайте, а ми се обаждайте”, обърна се с усмивка накрая Борисов към зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица постави остро исканията срещу Кънев и сие, докато самият премиер бе в Брюксел.
В същото време Борисов подчерта, че групата на ГЕРБ е единна, стабилна и ангажирана с дейността на правителството и законодателната си работа. И избори - 4-5 закона в правосъдието, Закона за електронното управление и всичко друго, което е на дневен ред.
„Колкото сме по-тихи и си вършат работата, без да коментираме, толкова по-добре”, заяви Борисов за предприетите превантивни мерки на компетентните органи у нас срещу тероризма. На срещата с депутатите си пък той им посочил колко важно е да приемат антитерористичното законодателство. В програмата им още за тази седмица са залегнали поправките срещу финансирането на тероризма. Според премиера службите в момента разполагат с достатъчно пари и не се планират допълндопълни средства.
За учението довечера в столицата Борисов уточни, че е планирано преди два месеца. „Правим го през нощта, за да не тревожим хората, а да могат да се стиковат армия, полиция, отряд за борба с тероризма, спешна помощ и всичко останало”, обясни той.
„Няма как да се предотврати такова нещо“, казa Борисов във връзка с днешните атентати на летището и в метрото в Брюксел. „Максимална бдителност и внимание и всичко, което поне теорията казва да се опитваме да го приложим. Дори в Брюксел това, което е станало днес, няма как да го предотвратят, защото всеки който е бил в Брюксел знае, че преди чекинга всеки си отива с куфара. Там няма как да те спрат. Няма кой да те провери. Проверката идва от чекинга нататък. Няма как да се предотврати такова нещо“, обясни премиерът.
На въпрос дали могат да се интегрират терористи, какво е решението изцяло, той отговори: „Няма такова решение, защото виждате, че поне част от тези, които задържат и в Париж, и в Брюксел са родени и са отрасли там, в тези населени места. Ползвали са всичките им социални системи, образователни, здравни, които ние считаме за едни от най-добрите в света. Явно и това не им е харесало.“.
След Борисов и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че темата с ДСБ и Кънев е абсолютно маловажна на фона на атентатите, окървавили Брюксел. По думите му въпросът дори бил приключен, защото гражданите нямало да им простят да се занимават с неща, които не кореспондират с реалността. „Стоим твърдо зад премиера Бойко Борисов”, подчерта Цветанов. И разказа, че по сигналите за нарушенията във ведомствата, управлявани от кадри на ДСБ, премиерът е наредил проверки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване