03/23/16 21:00
(http://www.klassa.bg/)

Гигантска паяжина тества усещането за вибрация на паяците

 В лаборатория в американския щат Орегон двуметрова паяжина от алуминиево въже помага на учени да разберат как паяците откриват опитващата се да се освободи жертва, пише BBC News. Когато злощастното насекомо се озове в паяжината, вибрациите известяват паяка, който се намира в центъра й. Как паяците интерпретират тези сигнали е мистерия, затова физици са създали тази реплика на паяжина. Изследователите са представили първите резултати по време на среща на Американското физично общество.
“Изтъкахме паяжината, използвайки два различни вида въже, така както паяците използват два различни вида коприна,” казва Рос Хетън от Орегонския щатски университет. Радиалните нишки, които тръгват от центъра са направени от твърд, найлонов парашутен шнур, а спираловидните нишки - от еластично въже. Цялата конструкция се държи от осмоъгълна алуминиева рамка с тонколона на един от ъглите, която произвежда силни вибрации.
В центъра на мрежата стои изкуствен паяк - несложна осмокрака рамка, която не се движи, но е в състояние да засича вибрации в нишките като истински паяк. “Започнахме с базовата хипотеза, че разлюляването на някое от радиалните въжета ще е по-осезаемо за паяка в сравнение с другите въжета,” обяснява д-р Хетън. Не това са открили обаче изследователите. Изкуствената паяжина е разкрила изненадващо сложни модели на вибрация. Оказва се, че в центъра вибрациите не се усещат и че при различни честоти се поклащат различни нишки. Различните честоти биха могли да обозначават различни видове уловени насекоми.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване