03/23/16 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев: Халифатът прехвърля войната в Европа

 - Какъв е първият прочит на събитията от Брюксел, г-н Гърдев?

- Това не е терористичен акт, за мен това са диверсионни действия. Разликата между терористичния и диверсионния акт е, че при тероризма имаме определени искания – те могат да бъдат икономически, политически, религиозни, докато тук нямаме никаква информация какво искат извършителите. И ако не поискат нищо, ще се потвърди диверсионният характер на атаките. При диверсията целта е унищожението на самия обект, без никакви искания, без никакви предварителни условия. Даже не искат да бъдат чак толкова популяризирани с изявления. Това е много добре разработена тактика, която видяхме при атаките в “Шарли Ебдо”, след това в Париж, но и в Индия преди години, в Индонезия. Групата, защото това са група от хора, не извършват един терористичен акт. Те удрят на много места, последователно или едновременно, но в много къс отрязък от време.

- Какво целят с това?

- Блокират целия град, цялата държава, парализират живота в страната. Това е добре разработена военна тактика, явно са минали военно обучение, имат много сериозна подготовка, защото виждаме много добра организация, логистика, стикованост. Точно в 8 часа местно време удрят летището летището в Брюксел. Всички сили и средства се хвърлят в тази посока и няколко минути по-късно се удрят още няколко точки.

- Все пак има някаква крайна, ако щете стратегическа, цел. Каква е тя?

- Това е изнасяне на войната на територията на Европа. Има един много интересен автор, който беше публикуван и в България – Глен Бек, американски журналист, който включи в книгата си и един план, публикуван още през 2005-а. Това е планът на “Ал Кайда”, който се състои от седем точки. Всичко започва с терористичните атаки в Ню Йорк. Там също нямаше никакви искания. Целта беше удар срещу световната финансова система, удар върху устоите на запада и най-вече, това е каузата на мюсюлманския свят. Тази първа фаза е наречена “Пробуждане”.

- Каква е последната точка?

- Крайната точка е 2020 г., която трябва да приключи със създаване на Халифат, който да доминира в света. Може да изглежда и стряскащо или пък фантасмагория, но когато разгледате плана, има шокиращи съвпадения със събитията през последните години. Все пак имайте предвид, че планът е публикуван през 2005 г. Още тогава в него се казва, че през 2010-2013 трябва да бъдат сринати така наречените демонични режими в арабския свят. Случи ли се?

- С изключение на две държави – да.

- В една от стъпките се казва, че на територията на Ирак трябва да бъде създаден Халифата, който да започне да се разраства към Сирия, а според плана трябва да се случи през 2013-2016-а. Стана, нали? По стряскащото е, че следващият етап – 2016-2019 г., е наречен “Всеобщ сблъсък”, който е битката между правоверни (мюсюлмани) и неверници на територията на неверниците - Европа. И през 2020-а Халифатът тържествува, защото повече от милиард и половина радикализирани мюсюлмани по цялата планета ще го подкрепят.

- Това утопия или не?

- Този план е дело на Фауд Хюсиен, йордански журналист, който години наред е изследвал “Ал Кайда”. Интервюирал е всички от най-търсените за тероризъм членове на организацията, спечелил е доверието им и ги е накарал да говорят за намеренията им. Ако се върнем в Белгия, те не поставят някакви искания, защото воюват с неверниците. Това е джихад.

- Нищо добро не ни чака, това ли ни казвате?

- Не, казвам, че ни чакат трудни времена, защото тези, които воюват с нас имат идеология, имат бойци, които са тотално радикализирани и те нямат етническа, национална принадлежност. Те имат идеология, която се разпростира по целия свят и затова трябва да имаме съвършено нова представа за света и какво представлява тя за нас. Трябва да се започне борба с идеологията. Идеологията на тези хора не е ислямът, а една клонка на ислямизма и това е салафито-уахабитската трактовка. Тези хора имат идеологически център. Това се разпространява и е приета като норма в една голяма държава.

- Която се казва Саудитска арабия.

- Да. Те там имат духовни водачи, това, което споменах като точки в плана се проповядва по пет пъти на ден. В тази идеология противници и цел са дори мюсюлманите, които не приемат техните трактовки. Ние това го пропускаме, въпреки достатъчно ясните информации и данни, които пристигат от там. Нали не си представяте, че атентаторите от Брюксел са седнали с халифа на “Ислямска държава” Абу Бакр Ал Багдади и са се разбрали какво да правят в Брюксел. Ние имаме срещу себе си идеологическа платформа, а не конкретна държава. Тя черпи сили от тези проповедници, които, подкрепени от фондации разпространяват тази философия. Да, Саудитска арабия казва, че нямат нищо общо, че тези, които финансират са частни фирми и фондации, но и “Ал Кайда” е частна организация.

- Начело на която стоеше саудитец.

- От 11 души, които удариха кулите-близнаци в Ню Йорк през 2001 г., 9 бяха саудитци. Когато една държава се оправдава, че това са частни компании, какво правят изобщо в тази държава? Защо властите си затварят очите? Защо не се предприемат мерки да се прекратят тези действия. И тук трябва да се спомене нещо, което още по-удобно се премълчава, а то е, че имаше заиграване на Запада с тези организации, особено по време на Студената война. Това е част от вината, която Западът носи за сегашната ситуация. Един от идеологическите жалони на комунизма и социалистическите държави беше атеизмът. За да се противопостави на разпространяването на комунизма по света, Западът подкрепяше ислямизма. Тези, които сега са наричани терористи, преди това бяха борци за свобода, а по време на цветните революции - наричани опозиция.

- А на места и - „легитимната умерена опозиция“.

- Много от тези хора приемаха в редиците си европейци. Имаме много бойци от Босна, от Косово. Те преминаваха през филтрацията на службите, а те си затваряха очите. В доктрината на салафитите има специален термин, който позволява да лъжат неверника, за да постигнат техните си цели, това е Халифатът.

- Сараево беше символ на свободата, културна столица на Югославия, люлка на юго рок музиката. А сега изглежда все по-арабски. Превръща ли се столицата на Босна в предмостие на Саудитска арабия в Европа?

- Огромните средства, които ислямистките фондации хвърлят в Босна и Косово целят това. Но същото се прави в Германия, прави се във Франция, в Белгия. Това е цялостен процес и затова трябва да имаме ясно отношение към идеологията им. Трябва да имаме истински смислен разговор за сигурността в пълен обхват. Населението на Европа иска да чуе: “Ние ще ги преследваме по цялата планета, ще ги измъкнем дори и от тоалетните им”. Между другото, това са думи на президента Путин и руснаците наистина го правят. След ударите в московския театър, след клането в Беслан, където загинаха стотици невинни, след атентатите в метрото и летището, тези, които стояха зад ударите вече ги няма. Амир Хатаб получи едно писмо, което беше пипано от много хора, но когато той го пипна, кръвта му се съсири и умря. Зелимхан Яндарбиев беше взривен в Доха. Имаше поне пет-шест разстрела в Истанбул, в Северен Кипър, в Австралия. Басаев го взривиха с цял камион експлозиви. Преследват ги навсякъде и ги ликвидират. Това в момента иска да чуе Европа - че ще ги преследваме навсякъде, а не го чува и не се обещава от никого.

- Ако европейците не чуят, че има воля за ответен удар, какво следва?

- Европа има и тъмна страна и тази тъмна страна я познаваме много добре. Тук на този континент са създавани идеологии, които са крайно нетърпими към другите. Цял континент е тропал ботуши във факелни шествия. Реакцията, която не искам да си представя, е че населението на Европа ще започне само да се въоръжава и да се саморазправя с тези гета, в които десетки хиляди са капсулирани. Идеологията, с която се сблъскваме днес, не позволява на никого да се интегрира на Запад. Те нямат това мислене и това виждане за света, което имаме ние. Тяхната идея е Халифат, преустройство на света под ислямистката доктрина. Виждате какво се случва с всичките тези държави, които бяха разрушени - от Мароко до Афганистан. В целия този свят няма политически партии, няма нито един либерал, няма демократ, няма център дясно, център – ляво, няма маоисти, няма комунисти. Няма нищо, не съм чул за такава партия. В цялото това море има само две доктрини. Едната е арабският национализъм, което е също зло, но всички бяха такива – и Саддам, и Кадафи и Мубарак... И те задържаха ислямистите. Това, което Запада отгледа като противовес на “недемократичните режими” победи и сега имаме една идеология.

- Трудно ми е да повярвам, че най-могъщите държави на света, САЩ и Русия, не могат да се справят и да наложат своята воля?

- Могат, разбира се, но виждаме, че има бъг в системата. Трябва да има нова политика на сигурност. Това, което се случва в Брюксел, се случи в Париж. Случва се нещо ужасяващо и не се вземат никакви радикални мерки. Вече знаем, че белгийските служби са имали информация за подготвяното нападение, само че не знаели къде и кога. Първото, което се прави, е вдигаш мерките за сигурност в метрото, летището и други критични точки. Те няма да ударят парка.

Терористите са били укривани в гетата, били са поддържани, но не бяха взети сериозни мерки срещу това. Затова трябва да се пренастрои цялата система за сигурност. Въпросът с контрола над влизащите в и излизащите от Европа е от ключово значение. Хиляди европейци се бият в Сирия сякаш отиват на пикник и се връщат необезпокоявано. Кои ги контролира? И най-важното може би е, както казах, борбата с идеологията – това не се прави, за да не се развали бизнесът с държавите от залива. Ние налагаме санкции наляво и надясно, но не и срещу тези, които подхранват идеологията, която ни унищожава. Трябва корено различно отношение към фондациите, медиите, хората, които порпагандират тази ненавист. В Германия могат да те вкарат в затвора, ако отричаш холокоста, но нямаш проблем да пропагандираш джихад. Това не може да се търпи дълго време от хората.

- Могат ли да се очакват още атаки?

- Този, който е направил бомбите е на свобода. Той е тук и действа. Групата действа.

- Няма да ви питам дали ние сме готови в България.

- Колко можеш да бъдеш готов? Можем само да се надяваме, че не сме цел. Ударите са много добре премерени – Париж, Брюксел. Прекалено малко хора знаят българските градове, но Брюксел е столицата на Европа, Париж – на европейската култура и символ на свободния човек. Те се целят в символи, заради които всеки в нашия свят ще се почувства уязвен.

- Как тези атентати работят в полза на Халифата, при условие, че насилието ще настрои европейците срещу мюсюлманите?

- Точно това искат. Може би искат европейците да се радикализират, може би искат ултрасите на футболните отбори да нахлуят в гетата и да започнат саморазправа и така да се радикализират мюсюлманите по целия свят. Това виждаме в разпадащите се и разпаднали се държави в арабския свят – бой между светски настроените хора и религиозните хора. Това е толкова очевиден план за умишлено въвличане на Европа във вътрешни размирици, екстремизъм, радикализация. Затова трябва да се преследват тези, които пропагандират това противопоставяне, които ги стимулират и убеждават, че ако по този начин започнат джихада, те ще успеят.

- Могат ли да успеят?

- На финала – не. Европа има двама братя, които са най-големите подпалкаджии на земята – САЩ и Русия. Но без Европа нито САЩ, нито Русия ще имат някаква идентичност. Така че дори Европа да е слаба, двамата лоши братя ще пометат всичко. Въпросът не е в крайния резултат, а в цената – колко души ще загинат, колко загуби ще се натрупат.

 

Нашият гост

Димитър Гърдев е роден на 17 ноември 1968 г. в Сливен. Завършил е УНСС със специалност “Международни икономически отношения”. Експерт по международна сигурност и информационни войни. Бивш дипломат, член на УС на “Център за мирни изследвания и политика за сигурност”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване