03/23/16 13:08
(http://pik.bg)

Калоян Паргов: Нуждата от зам.-кмет по сигурността в София вече е огромна

Калоян Паргов: Нуждата от зам.-кмет по сигурността в София вече е огромна

Нуждата от заместник-кмет по сигурността в София вече е огромна. Това заяви председателят на групата на БСП Лява България в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов при гостуването си в извънредното предаване "Денят на живо" на Канал 3, по повод атентатите в Брюксел вчера. В него той даде съвсем конкретни предложения за решения, свързани със сигурността на столичани и гостите на София.

"Ние още в началото на мандата поискахме да има заместник-кмет по сигурността. Това трябва да бъде професионалист от органите за сигурност, който да има специализация в областта на антитероризма и борбата с масовите безредици, обясни Калоян Паргов. - Тогава кметът Фандъкова пое ангажимента лично да се грижи за сигурността. Моите уважения, но аз мисля, че нейните компетентности са по-скоро в културата и образованието. Затова, ако липсва свободно място по закон за още един заместник-кмет, нека тя да поеме ангажимента по културата и образованието и така да освободи място за зам.-кмет по сигурността.

Калоян Паргов заяви, че специална сесия на СОС по сигурността в момента ще бъде само поредното изслушване на доклад на шефа на СДВР или на главния секретар на МВР, но тя не би довела до някаква качествена промяна. "Сигурността е ефимерно понятие, тя е усещане. Затова толкова много настояваме за зам.-кмет по сигурноста, за повече правомощия на общинска полиция в Закона за МВР, за промяна на Наредба №1 за обществения ред и за повече средства", добави Паргов. Той даде пример с метрото и разкри, че все още в някои от станциите има наблюдение само в реално време, без да може да бъде правен запис. А причината е липса на средства за закупуване на необходимата за целта техника. Паргов обеща, групата на БСП Лява България да подкрепи напълно едно мотивирано предложение за отделяне на средства за закупуване на техника за записи от камерите в метростанциите.

"Голям проблем има и с водоемите. Ако си направим експеримент и събота или неделя отидем до някое от водосборищата на София, ще видим, че достъпът до тях е почти безпрепятствен, каза Калоян Паргов. - Оказва се, че е много лесно да бъде отровена водата на софиянци. Казвам това, защото наблюдавам тези обекти".

Лидерът на столичните социалисти изрази сериозно притеснение и от силно възпрепятстваното от ремонти и изграждане на третия метродиаметър свободно придвижване в София. "Градът е блокиран в момента. Какво би се случило, ако не дай, Боже, има някакъв терористичен акт. София е запушена - как ще се придвижат линейки, пожарни и специализирани автомобили, попита той. - Фирмите, които правят ремонтите, инструктирали ли са работниците, информирали ли са ги как да действат, ако се случи нещо, така, че да не възпрепятстват свободното преминаване?".

Калоян Паргов призова и гражданите за повече внимание и по-отговорно поведение. "Чувството за сигурност у нас го предизвикват различни външни фактори, средата, в която живеем, обясни той. - Нека да започнем да мислим не само за нашата лична сигурност, но и за общата. Да съобщаваме незабавно на съответните органи, ако видим нещо подозрително около себе си. Точно това е най-добрата превенция".

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване