03/23/16 12:38
(http://pik.bg)

Мария Габриел: Българските евродепутати загърбват партийните си различия, когато в ЕП става въпрос за България

Мария Габриел: Българските евродепутати загърбват партийните си различия, когато в ЕП става въпрос за България

Българските евродепутати загърбват партийните си различия, когато в ЕП става въпрос за България. Това каза в Брюксел зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, по време на среща с победителите в националната кампания „Читател на годината 2015", предаде "Фокус". Срещата между Мария Габриел и победителите в кампанията трябваше да състои вчера, но заради атентатите в белгийската столица бе отложена за нас. „За съжаление радикализацията е едно от негативните последствия, именно от това, че някъде в образователната система е зачеркнат начинът, по който се запознаваме с чуждата културата”, обясни Мария Габриел.
„В такива ситуации, а и не само, трябва да ценим това, което имаме още повече, защото малко или много има тенденция да сме прекалено критични към собствената си страна, а имаме всички основания да се гордеем”, допълни тя. 
Във връзка с дейността на българските евродепутати в ЕП, Мария Габриел обясни, че когато става въпрос за България се отминават партийните различия. „За мен това е нещо, което трябва да правим”, поясни тя. „Имаме две големи крачки напред – от една страна в пленарна зала България бе обвинена, че малтретира бежанците, базирайки се от доклади написани от сръбски НПО-та, тогава всички като един се изправихме в пленарна зала. Ясно зададохме въпроси за това, че не може по този начин редовно България и Румъния да са посочвани с пръст. Трябва да имаме самочувствие, но трябва да го отстояваме с конкретни аргументи”, поясни Мария Габриел. „Другата ни проява бе миналата седмица, когато отново всички колеги заедно застанахме и казахме, че Механизма за сътрудничество и проверка прилаган на България и Румъния трябва да се преосмисли. Това е механизъм, който поставя страната ни в една изключително неизгодна позиция. Още повече, че България през 2018 г., вторият семестър от юли до декември, ще бъде председател на ЕС и ще бъде много странно да бъде подложена на мониторингов механизъм”, коментира тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване