03/23/16 07:20
(http://pik.bg)

Министерство на културата отказва средства за ремонт на рушащия се мост на Кольо Фичето край Бяла

Министерство на културата отказва средства за ремонт на рушащия се мост на Кольо Фичето край Бяла

Министерство на културата няма финансови средства за ремонт на рушащия се мост на Кольо Фичето край Бяла. Това посочва министърът на културата Вежди Рашидов в писмен отговор до депутат.

На 6 март Агенция БГНЕС съобщи, че един от шедьоврите на възрожденската архитектура – Беленски мост, безвъзвратно се руши. Паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата, тъй като местната община няма средства за извършване на реставрация. Според Министерството на културата обаче отговорност за създалата се ситуация носи общината в Бяла.

“Средствата за реставриране и възстановяване на Моста на Кольо Фичето многократно надвишават целевата финансова подкрепа за обекти и дейности в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности, която Министерството на културата предоставя. Нейният размер е 500 000 лв. годишно”, пише министър Рашидов. Той изразява учудване от факта защо не е реализиран проект, с който община Бяла е кандидатствала през 2011 г. по приключилата вече Оперативна програма “Регионално развитие” за реконструкция на паметника на културата.

“Невъзможно е Министерството на културата да осъществява контрол върху 40 000 паметника на културата, както и да осигуря финансово тяхното съхраняване”, смята още Вежди Рашидов. Като изразява загриженост и тревога за бъдещето на Моста на Кольо Фичето, културният министър припомня, че в последните години няколкократно е възстановявано движението по моста на леки и товарни автомобили, което вероятно е довело до допълнително влошаване на състоянието на съоръжението.

А докато централната и местната власти уточняват кой е отговорен за рушащия се шедьовър на възрожденския майстор, мостът край Бяла продължава скоро може да рухне в река Янтра. БГНЕС припомня, че мостът на Кольо Фичето е построен над река Янтра през 1867 г. Дължината му е 276 м, ширината - 9,5 м, като сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До каменния мост през 20 век е била направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото му.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване