03/23/16 21:06
(http://www.klassa.bg/)

Нов вид пеперуда носи информация за климатичните промени в Аляска

  Нов вид пеперуда би могъл да разкрие детайли за геоложката история на Аляска и нейния променящ се климат, според изследовател от Университета на Флорида, цитиран от CBS News.
Проучване на Андрю Уорън предполага, че новооткритата пеперуда Tananа Arctic произлиза от два свързани помежду си видове пеперуди - Chryxus Arctic и White-veined Arctic. Според него трите вида са обитавали областта Берингия преди последната ледена епоха.
Учени наблюдават Tananа Arctic от 60 години, но сходството й с Chryxus Arctic ги е карало да смятат, че тя е същият вид. Уорън е забелязал отличителните й характеристики по време на работата си в Природонаучния музей, намиращ в кампуса на Университета на Флорида.
Арктическите пеперуди живеят в среда, в която е твърде студено за други видове пеперуди и оцеляват, отчасти благодарение на естествения антифриз, който телата им произвеждат. “След като секвенираме генома, ще бъдем в състояние да кажем дали има определени характеристики, които са помогнали на пеперудата да оцелее в тези сурови условия,” казва Уорън. Той планира да се върне в Аляска следващата година, за да изучава насекомото.
Tanana Arctic живее в смърчови и трепетликови гори в басейна Танана-Юкон. Тъй като пеперудите реагират бързо на климатични промени, новият вод може да послужи като индикатор за ранно предупреждение за отдалечения регион. “Тази пеперуда живее в долината на реката Танана от толкова отдавна, че ако някога се премести, ще разберем, че нещо се променя,” отбелязва Уорън. “Това е регион, където вечната замръзналост (permafrost) вече е топи и климатът се променя.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване