03/23/16 13:56
(http://www.klassa.bg/)

ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА БЛИЗО 7 МЛРД. ЛВ. СА ОБЯВЕНИ ПРЕЗ 2015 Г.

 Над 11 хиляди са обществените поръчки у нас през 2015 г. Общата им стойност е за близо 7 млрд. лв. 10% от тях са с европейско финансиране. Данните изнесе вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на петата кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“, организирана от Камарата на строителите в България.

Томислав Дончев коментира и темата за спрените обществени поръчки от последните седмици - „Спрените обществени поръчки от последните седмици може да се считат за извънредно мероприятие с цел да се въведе ред в системата и да се разсеят съмненията за начина, по който се печелят обществени поръчки“.

„Глобите в новия Закон бяха намалени, но усилията няма да спрат до тук!“, коментира вицепремиерът. „Обмисляме нов механизъм за санкции. Санкционният режим трябва да бъде прецизиран, като например на рецидивисти с 6-7 нарушения в обществените поръчки ще им бъде намалявана субсидията. Така на общини, които нарочно и умишлено правят нарушения, субсидията ще им бъде редуцирана“, разясни той. „Важна е не санкцията, а дисциплиниращият ефект“, категоричен бе Дончев.
От думите на Дончев стана ясно, че старият Закон за обществените поръчки се е фокусирал върху големите поръчки, но сега кръгозорът му ще се простре и върху средните и малки обществени поръчки, а пък Агенцията за обществените поръчки ще хваща злоупотребите в аванс. Според него приетият нов Закон за обществени поръчки със сигурност е по-добър от стария.

„Стандартизацията на обществените поръчки облекчава тези, които ги кроят и няма да дава шанс на някой да направи глупост от незнание“, заяви Дончев и добави, че до няколко месеца ще има 5-6 типови стандартизации. В обществените поръчки за доставки пък ще има анализ на риска. 

„Обществените поръчки не са самоцел, те са инструмент за получаване на най-добри услуги, на най-добри цени. Те не приключват с подписване на договора, а с неговото изпълнение. Практиката по европейските проекти показа, че не малко грешки се допускат при изпълнението и липсва достатъчен капацитет на възложителите да изпълняват техните задължения.“ Това заяви г-жа Малина Крумова, и.д. директор на Дирекция „Централно координационно звено“ към Министерския съвет, която също участва в работната дискусия, организирана от КСБ и в. „Строител“.

По думите й са необходими усилия по отношение на качеството на възложителите и капацитетът им за организиране на обществените поръчки. „Нека имаме предвид, че за да има добро провеждане на обществените поръчки, трябва да има добро планиране. Те не оперират във вакуум, ЗОП не е единственият закон, с който трябва да се съобразяваме. Предстои ни да се научим, че провеждането на обществените поръчки може да върви с одобряване на проектните предложения. Новият закон осигурява добра среда, но трябва да може да го прилагаме, да заложим на електронизацията на обществените поръчки“, обобщи Крумова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване