03/23/16 08:14
(http://www.klassa.bg/)

„Потоците“ си търсят пролуки

 Последните месеци руски длъжностни лица от различен ранг периодично намекваха, че „Южен поток“ не е съвсем покойник и може да бъде реанимиран, съобщава„Новая газета“. Представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов не изключи връщането към проекта за газопровода по южния маршрут, а заместник-министърът на енергетиката Юрий Сентюрин каза, че България проявява интерес към „Южен поток“ и българските специалисти вече водят преговори с руската страна. 
Очевидно е, че такива информационни подхвърляния изпълняват функцията на сондажи: как ще реагират Брюксел, България и други европейски държави на намека на Русия? Информацията е нужна в случай че ЕС успее да спре „Северен поток 2“. 
В тази редица трябва да се поставят и подписаните от „Газпром“ меморандуми с италианската Edison SpA и гръцката DEPA SA за доставки на руски газ по дъното на Черно море през трета държава за Гърция и Италия. 
Спекулативният характер на „южната“ газов тактика на Кремъл подчертава вече обявеното от „Газпром“ през януари, а имено, че договорът за „Южен поток“ е разтрогнат и проектът за спрян. 
Така че въпросът, кой политизира ситуацията около „Северен поток 2“: ЕС – настояващ да се изпълни закона за разделение на търговските интереси на доставчика и транспортирането на енергоносители; или Русия – която, заради политическото желание да накаже Украйна , се стреми на всяка цена да я лиши от транзита на руски газ – се оказва риторичен. 
Между другото, главните разправии тепърва предстоят. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване