03/23/16 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Световната банка: Три са основните стъпки за свободен пазар на ток

 Докладът на Световната банка за модела, по който да се случи пълната либерализация на пазара у нас ще е готов до края на април, съобщи на конференция в София Тони Томпсън, постоянен представител на СБ за България. По думите му 3 са основните неща, които трябва да бъдат изпълнени. Първо, цялото производство на държавните централи да се търгува на борсата. Второ, намиране на решение за дългосрочните договори и ВЕИ централите. Един от моделите, които се разглеждат са „договорите за разлики“, чрез които се дофинансират разликите с пазарната цена, обясни Томпсън. Такъв модел се прилага за изкупуването на тока от ВЕИ във Великобритания и Финландия, а в Полша- за тецовете с дългосрочни договори. Третият аспект е свързана с крайните потребители – те да бъдат стимулирани да излязат на свободния пазар, но да се осъществи защита на енергийно бедните. Практиката показва, че излизането им на свободния пазар отнема около 5 г.

Министър Теменужка Петкова коментира, че производството на държавните централи рано или късно ще излезе на 100% на борсата, но това ще се случва плавно. От юли се очаква на енергийната борса са заработи платформата за сключване на двустранни договори, съобщи тя. Петкова не пожела да коментира каква сума ще е необходима за компенсиране на централите с гарантирано изкупуване при сегашните пазарни цени. Но обясни, че се обмисля Фондът „Сигурност на електроенергийната система“, който беше създаден за спасяването на НЕК, да прерасне в компенсаторен механизъм за модела „договори за разлики“. От началото на годината досега от 5-процентната вноска върху приходите на централите са постъпили 60 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване