03/23/16 12:42
(http://pik.bg)

Тед Кочеф получи българската си лична карта в Пловдив

Тед Кочеф получи българската си лична карта в Пловдив

Легендарният кинорежисьор с български корен Тед Кочеф получи днес българската си лична карта в залата на община Пловдив, а му я връчи директорът на ОД на МВР- Пловдив Христо Разсолков. 
Това е бъдещият почетен гражданин на Пловдив, съобщи пък кметът на града Иван Тотев. 

Родът на бащата на Тед Кочеф, емигрирал в Канада в край на 20-те години на миналия век, живее в Пловдив. Впрочем фамилното име е Цочеви, но служителят от емиграционната служба навремето така и не успял да го запише на английски и махнал с ръка- отсега си Кочеф. Макар и роден в Торонто, Тед Кочеф говори на съвсем приличен български език. Той разказа днес, че миналата вечер е гостувал на роднините си в града и било „ много шумно и хубаво”. Впрочем емиграцията на младия Цочев преди близо век в Канада не е останала без последствия в Пловдив. Журналистът Евгений Тодоров, автор на няколко книги за човешките истории на града, подари на режисьора книгата си „Запомнете Пловдив”, в която е описано и влиянието на плочите, изпращани от далечна Канада навремето, точно от бащата на Тед Кочеф.

На срещата присъства и съпругата му- китайката Силвия, която е тренирала преди години художествена гимнастика при Нешка Робева. После се връща в Китай и предава знанията си там. Тед Кочеф идва в страната, за да търси терен за снимки за поредния си филм и така се срещат. Впрочем срещата на неговите родители е била по- вълнуваща, разказа режисьорът. Майка му е бежанка от Одринска Тракия. На демонстрация в Пловдив стражар я събаря на земята, а баща му се хвърля да спасява непознатото момиче. Оттам тръгва историята. 

Развълнуван и усмихнат, Тед Кочеф днес се разхожда из града, за който толкова много е слушал. Каза, че днешният Пловдив му харесва, докато в разказите на баща му той е едно голямо село. А с българското гражданство се гордее. Не случайно сложи картата на левия джоб на ризата си, до сърцето и няколко пъти я размахва с усмивка. Това е второто посещение на Тед Кочеф в България, довечера той ще присъства на прожекцията на филма си „Да се събудиш в страх” в Лъки синема в рамките на фестивала София филм фест.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване