03/24/16 06:20
(http://pik.bg)

AФП: Новата „Желязна завеса“ на България държи хората навън, а не вътре

AФП: Новата „Желязна завеса“ на България държи хората навън, а не вътре

По съветско време вече ръждясалите наблюдателните кули и бодливи телени огради близо до българското село Щит спирали хората, бягащи от комунизма през границата в Турция. Сега, 25 години по-късно, една нова „желязна завеса“ – чисто нова ограда, гарнирана с бодлива тел - беше издигната с цел да спре преселението, което се движи в обратната посока – мигранти, преминаващи от Турция в Европа, коментира AFP, цитирана от Фокус.

„Беше различно преди. Тогава нямаше бежанци, които да идват, а български затворници и други хора, които искаха да избягат“, спомня си Иван Петков, пенсионер от Щит. Оградата е част от усилията на България да избегне възможността да се превърне в новия мигрантски маршрут към Европа, след като страните от Западните Балкани затръшнаха границите си за бежанците.

Европейската членка България започна изграждането на ограда по протежение на границата си с Турция в края на 2013 г., след като видя голям брой мигранти да преминават границата с Турция. Сега работата се ускори.

По време на Студената война, от 1945 г. до 1989 г., когато България беше под комунистическо управление и съюзник на Москва, турците, съюзници на Запада, бяха „врага“. Много хора, не само българи, но и източногерманци, чехи и други, се опитваха да избягат в Турция. Десетки бяха убити при опита си за бягство, а други просто изчезнаха. „Ако лице или животно докоснеше бодливата тел, алармата веднага тръгваше“, спомня си граничен полицай.

На местните хора било наредено да докладват за „външни хора“ на властите, а ситуацията не е много по-различна сега, с граничната полиция, разположена по големите кръстовища в региона и проверката на всички превозни средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване