03/24/16 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Глобалното затопляне подобрява качеството на френското вино

 Френските винопроизводители са свидетели на изненадващ ефект от климатичните промени. По-топлото време прави вкуса на френските вина по-хубав, пише TechTimes. Ново проучване е установило, че с настъпването на климатичните промени по-често са налице условията, нужни за узряване на плодовете. Този феномен се свързва с производството на качествени вина в исторически план. 
Бенджамин Кук, един от авторите, казва, че преди 1980 година винарните са имали нужда от суша, която да донесе топлината, необходима за ранна реколта. Затоплянето, причинено от климатичните промени след 1980 година води до топли лета и ранна реколта, без да има суша. Кук е и климатолог в Института за космически изследвания “Годдард” на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). 
Свързаната с климатичните промени топлина се запазва дори при продължителни валежи през лятото. Топлината помага за образуване на танини, захари и киселини в процеса на зреене на гроздето. Това означава, че се увеличава броят на ранните реколти, което е добра новина за винопроизводителите в Бургундия и Бордо.
Изследователите са анализирали данни от реколти за период от над 500 години и са открили, че напоследък гроздето в повечето винарни във Франция узрява средно две седмици по-рано. 
Елизабет Волкович от Харвардския университет, която е съавтор на Кук, добавя, че климатът е ключът към производството на качествено вино, а температурата е главният двигател, който показва кога реколтата е готова за прибиране. Плодовете трябва да се откъснат, когато са акумулирали точното съотношение от захари и киселини. Климатичните промени водят по-ранното узряване на гроздето. 
Кук подчертава, че положителният ефект е ограничен. През 2003 година Франция е имала една от най-ранните си реколти. Тогава фермерите са прибрали гроздето няколко седмици по-рано, но произведеното вино е със средно качество. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване