03/24/16 06:29
(http://www.klassa.bg/)

ЕК въвежда контрол пред входа на летищата в Европа

 След атентатите в Брюксел Европейската комисия обмисля въвеждането на контрол за сигурност, който трябва да се извършва още преди влизане в сградите на летищата. „Това има смисъл, защото тогава всички посетители на летищата ще подлежат на мерки за сигурност още преди влизането им в терминалите“, поясняват запознати с дискусиите източници, цитирани от германския в. "Велт“. „Мерките за сигурност извън сградата на терминала ще доведат до неудобства и разходи, но те могат да имат положителен ефект върху сигурността и са осъществими", казва източник на медията.

Еврокомисията възнамерява да използва опита и подобните вече успешни мерки, въведени на летище „Домодедово“ в Москва след самоубийствения атентат там през 2011 г. Подобна практика има в Турция и в някои азиатски държави.

За разлика от летищата обаче метрото е много по-трудно за защита. „Нулев риск в метрото е невъзможен за постигане", казват източници от ЕК.

Европейската комисия запази минута мълчание в памет на жертвите от атентатите в Брюксел.

На кратката церемония присъстваха кралят и кралицата на Белгия Филип и Матилда, премиерът Шарл Мишел, министри от белгийското правителство, премиерът на Франция Манюел Валс.

Международното летище в Брюксел ще остане затворено и на 24 март, точно преди началото на натоварения уикенд през великденските празници.

Летищните власти обявиха, че са анулирани по около 600 полета в сряда и четвъртък. Това означава, че след нападението на летището във вторник сутринта близо 180 000 пасажери са засегнати. Летището в Брюксел проучва възможността за възобновяване на товарните полети.

Междувременно животът в белгийската столица започна постепенно да възстановява нормалния си ритъм. Метрото работи в извънреден режим, на гарите са въведени драконовски мерки за сигурност – влиза се само през една врата. Пътниците са принудени да предвидят поне един час за проверките при влизане в гарите.

В сряда бяха отворени само две линии на подземната железница, като работата е организирана така, че да не се използва ударената от терористите станция "Малбек". Другите две линии на метрото, които не бяха засегнати от нападенията, останаха затворени. От общо 69 метростанции в Брюксел работеха едва 16. Трамваите в Брюксел не се движеха в подземните участъци, много от автомобилните тунели са затворени. По границите на Белгия има задръствания заради въведения във вторник пълен контрол.

Европейските държави трябва да засилят размяната на разузнавателни данни, заяви след атентатите германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

Службите за регистрация на чужденци и за издаване на визи, полицейските и разузнавателните служби все още не споделят информацията, с която разполагат, каза Де Мезиер. "Най-важният инструмент за превенция е информацията. Трябва да споделяме информацията, с която разполагаме. Правилата за защита на личните данни са главната пречка пред споделянето на информация", добави той.

Терористичните атаки в Брюксел потвърждават "теорията за айсберга", която описва модела, по който се подготвят подобни нападения, разсъждава "Бизнес инсайдър". Според тази теория основната част от терористичната мрежа е незабележима като подводната част на айсберг, т.е. зад всеки атакуващ терорист стоят негови невидими съучастници, обяснява пред изданието Клинт Уотс от университета „Джордж Вашингтон”. Според друга публикация в същото издание полицията в Белгия не е могла да предотврати терора, защото, както твърди анонимен източник, ситуацията с ислямистите е толкова сериозна, че силите за сигурност нямат възможностда следят всички потенциално опасни престъпници.

"Просто не ни стигат хората, за да следим нещо допълнително, и освен това не разполагаме със съответната инфраструктура, за да контролираме стотици заподозрени, както и едновременно да водим всичките вече започнати разследвания", казал събеседник на изданието.

Няма нищо чудно в това, че Белгия стана цел на терористите, пише британският в. "Гардиън". В тази държава има достатъчно предпоставки за съсредоточаването на радикална активност. Сред тях са лошата интеграция на мюсюлманското малцинство, високото ниво на безработица, свободното разпространение на оръжие, развитите транспортни и комуникационни мрежи, както и не на последно място политическата нестабилност. И всичко това заедно с отсъствието на необходимата бдителност у белгийските власти. Само преди няколко дни в Белгия имаше масирани акции и обиски на много места (тогава беше задържан Салах Абдеслам).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване