03/24/16 07:10
(http://pik.bg)

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, регламентиращи съставките и емисиите от цигари

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, регламентиращи съставките и емисиите от цигари

По време на днешното си пленарно заседание, парламентът ще разгледа на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това сочи програмата за работа на парламента. Предвидените промени въвеждат нова глава в закона, която регламентира задълженията на производителите и вносителите на „нови тютюневи изделия“.

Те ще трябва да уведомяват шест месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което имат намерение да пускат на пазара и да представят негово подробно описание, указания за употреба, информация за съставките и емисиите в него. Втората група промени са свързани с регламентиране на съставките и емисиите от цигари. Вносителите на законопроекта предлагат да се определят максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. Производителите и вносителите на тютюневи изделия ще следва да представят на Института по тютюна и тютюневите изделия информация за всички съставки, за използваните количества и за основанията за тяхното включване, токсикологични данни и данни за методите за измерване на емисиите. Разписани са правомощията и задълженията на Института, във връзка със съхраняването, публикуването на информацията и уведомяването на Европейската комисия. Друга група промени са свързани с етикетирането и опаковането на тютюневите изделия. Въвежда се подробна регламентация на здравните предупреждения, които следва да се поставят върху всяка потребителска и всяка външна опаковка. Въвеждат се редица ограничения по отношение на обозначения, които рекламират или насърчават употребата на тютюневото изделие, създават погрешно впечатление относно неговите характеристики и здравни последици.

В рамките за заседанието се очаква депутатите да разгледат Проект за решение за предсрочно преустановяване съществуването на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България. Депутатите ще гласуват на второ четене и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

След края на пленарното заседание ще заседава Комисията по отбрана, която ще проведе изслушване на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, относно готовността на въоръжените сили да противодействат на терористични атаки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване