03/24/16 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Радане, на кого да продадем тютюна?

 

Браншът в ужас – суровината мухлясва, надяват се „Булгартабак“ да я купи

„На всички ни писна от опитите на кръга около Радан Кънев да дестабилизира сектора на тютюнопроизводителите. Да си стяга багажа от парламента и да идва да бере тютюн - да види как се вади хлябът.“ Това заяви на тютюнджийските протести в Свиленград заместник-председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Живко Желев. Бесни производители пък разпънаха плакати с въпрос към лидера на ДСБ: „Радане, на кого да си продадем тютюна?“

Тютюнопроизводители масово излязоха на предварително насрочените протести от всички организации в бранша. Те се проведоха в три ключови за тютюнджиите места в страната – Свиленград, Дулово и сатовчанското село Вълкосел. Причината – преди седмица от „Булгартабак“ обявиха, че заради негативната кампания, водена срещу компанията от кръговете около енергийния олигарх Иво Прокопиев и медиите му, са принудени да преустановят износа за Близкия изток, в резултат на което ще трябва да бъдат закрити 400 работни места в „София БТ“ и няма да бъде изкупуван 80% от отглеждания у нас ориенталски тютюн. Според производителите опитите за съсипване на „Булгартабак“ и на целия бранш се водят от политически, икономически и удобни медийни кръгове.

Изкупуването на тютюна и особено на недоговорираната предварително част от него е най-големият проблем на тютюнджиите. „Само „Булгартабак” купува на едро и недоговорени количества и така дава поминък на хората“, заяви Живко Желев. Над 300 т суровина в момента залежава и мухлясва, половината е в Гоцеделческо. “Това е изключително рядко като ситуация – до края на март да не е изкупен тютюнът. Хората са паникьосани. Нямат пари да си заложат разсада за следващата кампания», обясни Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Той поясни, че проблемът е с две фирми, които имат договори, а не ги изпълняват. Затова настояваме «Булгартабак» да остане на пазара като единствения сигурен купувач на тютюните ни. Досега през годините те никога не са ни лъгали и изоставяли», каза още Мименов. И предупреди, че ако тези фирми не си изпълнят задълженията, ще се стигне до блокиране на международния път за Гърция Гоце Делчев – ГКПП Илинден, както и на пътя Сатовча-Доспат-Девин.

В Дулово протестът започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичните атаки в Брюксел. „Не сме лобисти на „Булгартабак“, но настояваме да спре политическото говорене против компанията и тя да продължи да работи на българския пазар. Ако компанията реши да намали изкупуването на българската тютюнева суровина, това ще е бич за тютюнопроизводството в България и удар срещу поминъка на много български граждани от региони, в които няма друго препитание“, каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България НАТ-2010 Цветан Филев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване