03/24/16 00:09
(http://pik.bg)

Румяна Бъчварова: Не сме нарушили съществено нечии права

Румяна Бъчварова: Не сме нарушили съществено нечии права

На две нива беше обезопасен районът – този, който е попаднал вътре в периметъра, на практика нарушил правилата и не би трябвало да бъде там. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова за снощното антитерористично учение и оплаквания на хора, че са били задържани.

Бъчварова каза, че се е информирала от социалните мрежи за този случай. „Не съм информирана от наши служители”, каза Бъчварова. Бъчварова призова да се има предвид за учение при терористична атака. „На място, на което е възможно да има няколко хиляди души, и мерките, и поведението на нашите служители трябва да бъдат категорични, дори и по-строги, за да можем да гарантираме общата сигурност”, обясни тя. На въпроса как може да попадне някой там при обезопасен район, Бъчварова каза: Ако преминеш заграждението, можеш да попаднеш. „Това е реална ситуация, тя не е лабораторна ситуация, ето това е един повод, за да видим в такъв случай какви действия трябва да предприемем, които инструкции трябва да дадем. Не мисля, че сме нарушили съществено нечии права, но това е учение - антитерористично”, каза тя. „Това беше реална ситуация на реално място, която беше проведена. Информирахме гражданите. Има ясни знаци за това какво се случва в този регион, защото по правило трябваше в доста по-широк периметър да отцепим района – направихме го възможно най-поносим за гражданите и във време, когато все пак ставаше въпрос за около полунощ и след полунощ. Трябва гражданите да се съобразяват с указанията, които идват от наша страна, да ги следват, за да можем да предотвратим такива случаи”, заяви тя.

До няколко дни ще е направен официалният анализ на учението. Според Бъчварова то е „първото изобщо, което се провежда в България”. „Това е първият детайлен план с действия, които има България, по който ние разработихме и първото учение от този тип”, посочи министърът. За предупрежденията на американските служби към Европа, че има опасност от нови атаки, министърът на вътрешните работи каза, че периодично има такива предупреждения. „Това е част от взаимната ни работа – тогава, когато има сигнали да се информираме и по преценка да реагира всяка една от държавите – това е форма на контакт и партньорство”, каза Бъчварова.

Според нея никой не може да бъде спокоен в тази ситуация - заплахата е глобална, може да засегне всяка една държава. „Ние сме длъжни да вземем всички мерки, въпреки че нямаме конкретни заплахи в момента. Нямаме основания да се притесняваме конкретно, да имаме конкретни сигнали, но сме длъжни да се поддържаме в готовност и да гарантираме провеждането на всички мерки”, каза Бъчварова.

Тя посочи, че имаме и тази възможност да наблюдаваме, анализираме действието на колегите в засегнатите държави, реакцията на другите служби в други незасегнати държави. „В резултат на този анализ и планирахме тренировъчните ни учения и по границите и антитерористичното и мерките, които планираме”, каза тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване