03/24/16 20:29
(http://www.klassa.bg/)

Учени са създали електронии яйца, които наблюдават лешояди

 Гледката на кръжащ в небето лешояд може да бъде злокобна, но тези хищни птици са важна част от екосистемата, пише Popular Sciencei. За съжаление, на много места по света броят на лешоядите отбелязва спад заради изчезване на местообиталищата им и намаляване на хранителните им източници. Ако разполагат с повече информация за птиците, учените ще са в състояние да помогнат за спасяване на популацията. 
В публикация в журнала Spectrum Бин Фън, Брус Ли и Кеджиа Пан от Microduino описват разработката на електронни яйца, които ще функционират в помощ на природозащитниците, като наблюдават поведението на лешоядите при чифтосване и отглеждане на малки. Екипът е конструирал малък сензор, който измерва температура, влажност и налягане в продължение на 70 дена, изпращайки информацията към намиращ се в близост терминал за данни. Малките сензори са затворени в кутия, която изглежда точно като яйце на лешояд. 
Изобретени са множество други начини за влизане “под прикритие” в гнездата на птиците - от уебкамери до дистанционно контролирани автомобили с форма на пингвини. Тези методи предоставят обаче само визуална информация. Други данни, като температура и влажност, могат да предоставят повече информация за състоянието на гнездото. 
Това е само едната страна на монетата. Докато едни учени шпионират живота на лешоядите, други използват птиците, за да наблюдват хора. В рамките на програма в Перу лешояди, екипирани с камери търсят незаконни сметища. 
През април електронните яйца ще бъдат поставени в гнезда, наблюдавани от британския Международен център за хищни птици.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване